In Gent is afgelopen weekend het levenloze lichaam van de 19-jarige Jordy Brouillard gevonden. De jongen stierf wellicht aan de gevolgen van ontbering. Dat schrijft De Standaard. Jordy Brouillard kende een moeilijke jeugd en werd als peuter al geplaatst in een pleegezin en later in een instelling. 'Nee, ik denk niet dat Jordy ooit echt gelukkig is geweest', zegt Benjamin Brouillard (39), de vader van, aan De Standaard.

Hij verbleef tot zijn 18e in Ter Muren, een begeleidingstehuis in Aalst. Toen daar voor hem geen plaats meer was omdat hij meerderjarig werd, stond hij alleen en op straat. Aangezien hij geen crimineel was, kon de jeugdrechter geen maatregelen opleggen. Ook de gespecialiseerde zorg was geen optie, want hij was niet gehandicapt. Wel licht autistisch en zwakbegaafd, aldus De Standaard. De hulp en nazorg die wel mogelijk was, werd door Jordy Brouillard niet aangenomen.

Peter Jan Bogaert, woordvoerder van het Vlaams agentschap Jongerenwelzijn, erkent het probleem in de krant: 'Jongvolwassenen die uit de jeugdhulpverlening stromen zijn vaak niet genoeg gewapend om de overgang naar de samenleving aan te kunnen.' Een debat hierover dringt zich op, zegt Bogaert.

In 2008 al was het een coververhaal van Knack: 'Hoeveel moeten er nog sterven voor er iets verandert?' Dat ging toen over Miranda, 18 jaar, een kind dat van instelling naar instelling zwierf en zichzelf per ongeluk vergiftigde omdat ze haar medicatie niet juist innam - daar was ze eigenlijk niet toe in staat. Vandaag, 8 jaar later, is het opnieuw nieuws: ook Jordy Brouillard viel tussen de mazen van het net.

Lees hier het verhaal van Miranda, dat verscheen op 25 juni 2008 in Knack.

In Gent is afgelopen weekend het levenloze lichaam van de 19-jarige Jordy Brouillard gevonden. De jongen stierf wellicht aan de gevolgen van ontbering. Dat schrijft De Standaard. Jordy Brouillard kende een moeilijke jeugd en werd als peuter al geplaatst in een pleegezin en later in een instelling. 'Nee, ik denk niet dat Jordy ooit echt gelukkig is geweest', zegt Benjamin Brouillard (39), de vader van, aan De Standaard. Hij verbleef tot zijn 18e in Ter Muren, een begeleidingstehuis in Aalst. Toen daar voor hem geen plaats meer was omdat hij meerderjarig werd, stond hij alleen en op straat. Aangezien hij geen crimineel was, kon de jeugdrechter geen maatregelen opleggen. Ook de gespecialiseerde zorg was geen optie, want hij was niet gehandicapt. Wel licht autistisch en zwakbegaafd, aldus De Standaard. De hulp en nazorg die wel mogelijk was, werd door Jordy Brouillard niet aangenomen. Peter Jan Bogaert, woordvoerder van het Vlaams agentschap Jongerenwelzijn, erkent het probleem in de krant: 'Jongvolwassenen die uit de jeugdhulpverlening stromen zijn vaak niet genoeg gewapend om de overgang naar de samenleving aan te kunnen.' Een debat hierover dringt zich op, zegt Bogaert.