Het Zilverfonds is 12 jaar geleden opgericht door de regering Verhofstadt om de kosten van de vergrijzing op te vangen. Gisteren raakte bekend dat de reserves van dat fonds in 2015 uitgeput zullen zijn.

'Klopt niet,' zegt vicepremier Johan Vande Lanotte, destijds mede-oprichter van het Zilverfonds. 'Er zit 14 miljard euro in het Zilverfonds. We kunnen de reserves voorlopig niet gebruiken omdat bij de oprichting was afgesproken de overschotten van de begroting te gebruiken en dat enkel wanneer de staatsschuld niet hoger is dan 60 procent van het BBP.. Door de bankencrisis zijn er voorlopig geen overschotten op de begroting en is onze schuld verhoogd,' zo zei Vande Lanotte in de Ochtend.

'Dat betekent dat we het geld van het Zilverfonds niet mogen gebruiken. Dat zal nog vele jaren zo zijn. De komende 10 jaren gaan we op andere manieren aan de vergrijzing moeten werken, maar dat geld, die 14 miljard die blijven daar wel staan.'

'We zullen het Zilverfonds pas over 10 jaar kunnen gebruiken, maar het is geen lege doos. Er zit 14 miljard euro in.'

Regering moet andere maatregelen nemen tegen kosten vergrijzing

De regering doet volgens Vande Lanotte niet te weinig om tegemoet te komen aan de kosten van de vergrijzing, maar er is nog werk aan de winkel.

'We moeten eerst de begroting op orde brengen en de staatsschuld afbouwen. De bankencrisis heeft ons 15 jaar terug in de tijd geworpen.'

'Daarnaast moeten we het vervroegd pensioen beperken. Deze regering heeft dat gedaan. De volgende regeringen zullen nog 10 tot 15 jaar meer moeten doen.'

'En tenslotte moeten we het mogelijk maken dat mensen van 50 of 55 en ouder aan werk geraken. Ik stel zelf vast dat wanneer iemand van die leeftijd zijn geboortedatum op zijn CV zet, zelfs geen antwoord krijgt op zijn sollicitatie. Daar moeten we iets aan doen.' (EE)

Het Zilverfonds is 12 jaar geleden opgericht door de regering Verhofstadt om de kosten van de vergrijzing op te vangen. Gisteren raakte bekend dat de reserves van dat fonds in 2015 uitgeput zullen zijn. 'Klopt niet,' zegt vicepremier Johan Vande Lanotte, destijds mede-oprichter van het Zilverfonds. 'Er zit 14 miljard euro in het Zilverfonds. We kunnen de reserves voorlopig niet gebruiken omdat bij de oprichting was afgesproken de overschotten van de begroting te gebruiken en dat enkel wanneer de staatsschuld niet hoger is dan 60 procent van het BBP.. Door de bankencrisis zijn er voorlopig geen overschotten op de begroting en is onze schuld verhoogd,' zo zei Vande Lanotte in de Ochtend. 'Dat betekent dat we het geld van het Zilverfonds niet mogen gebruiken. Dat zal nog vele jaren zo zijn. De komende 10 jaren gaan we op andere manieren aan de vergrijzing moeten werken, maar dat geld, die 14 miljard die blijven daar wel staan.' 'We zullen het Zilverfonds pas over 10 jaar kunnen gebruiken, maar het is geen lege doos. Er zit 14 miljard euro in.'Regering moet andere maatregelen nemen tegen kosten vergrijzing De regering doet volgens Vande Lanotte niet te weinig om tegemoet te komen aan de kosten van de vergrijzing, maar er is nog werk aan de winkel. 'We moeten eerst de begroting op orde brengen en de staatsschuld afbouwen. De bankencrisis heeft ons 15 jaar terug in de tijd geworpen.' 'Daarnaast moeten we het vervroegd pensioen beperken. Deze regering heeft dat gedaan. De volgende regeringen zullen nog 10 tot 15 jaar meer moeten doen.' 'En tenslotte moeten we het mogelijk maken dat mensen van 50 of 55 en ouder aan werk geraken. Ik stel zelf vast dat wanneer iemand van die leeftijd zijn geboortedatum op zijn CV zet, zelfs geen antwoord krijgt op zijn sollicitatie. Daar moeten we iets aan doen.' (EE)