In Vlaanderen zijn momenteel 88 plaatsen voor zigeuners op doortrekkersterreinen en 45 op tijdelijke pleisterplaatsen, 133 in totaal dus. Vlaanderen streeft naar 500 staanplaatsen op
doortrekkersterreinen, maar ondanks de vele mogelijkheden tot subsidies werd het laatste in 2009 in Kortrijk aangelegd.

Pleisterplaatsen zijn stukken grond die zonder vergunning voor maximum negentig dagen gebruikt kan worden, zoals een weide, een parking, een braakliggend veld of een doodlopende straat.

Groot of klein terrein?

In Gent en Erpe-Mere streken de afgelopen dagen groepen evangelische zigeuners neer. Om staanplaatsproblemen op te lossen, pleit Gent in kranten opnieuw voor een groot doortrekkersterrein.

Dat stuit op verzet bij Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA), die zegt dat die grote terreinen moeilijk te beheersen zijn, waardoor een verhoogde kans op conflicten is. 'Bovendien adviseerden deskundigen uit integratiecentra en de Vlaamse woonwagencommissie negatief.'

De minister vindt het beter om naar verschillende kleine terreinen te streven. 'Het is echter niet gemakkelijk om een locatie te vinden die groot is, gemakkelijk bereikbaar is en voor een minimum aan omgevingsoverlast zorgt.'

Subsidies
Lokale besturen, provincies of privepersonen die een terrein willen aanleggen, kunnen negentig procent van de aanbouw door Vlaanderen gesubsidieerd zien, met nog eens zeven procent extra voor kosten zoals een architect of administratie. Bourgeois stuurde eind vorig jaar een omzendbrief naar lokale besturen met de vraag een doortrekkersterrein aan te leggen.

Doortrekkersterreinen zijn er in Hoboken (18 standplaatsen), Gentbrugge (20), Zottegem (15), Beersel (15) en Kortrijk (20). Pleisterplaatsen zijn er in Gent (20 plaatsen) en Leuven (25). (Belga/SD)

In Vlaanderen zijn momenteel 88 plaatsen voor zigeuners op doortrekkersterreinen en 45 op tijdelijke pleisterplaatsen, 133 in totaal dus. Vlaanderen streeft naar 500 staanplaatsen op doortrekkersterreinen, maar ondanks de vele mogelijkheden tot subsidies werd het laatste in 2009 in Kortrijk aangelegd. Pleisterplaatsen zijn stukken grond die zonder vergunning voor maximum negentig dagen gebruikt kan worden, zoals een weide, een parking, een braakliggend veld of een doodlopende straat. Groot of klein terrein? In Gent en Erpe-Mere streken de afgelopen dagen groepen evangelische zigeuners neer. Om staanplaatsproblemen op te lossen, pleit Gent in kranten opnieuw voor een groot doortrekkersterrein. Dat stuit op verzet bij Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA), die zegt dat die grote terreinen moeilijk te beheersen zijn, waardoor een verhoogde kans op conflicten is. 'Bovendien adviseerden deskundigen uit integratiecentra en de Vlaamse woonwagencommissie negatief.' De minister vindt het beter om naar verschillende kleine terreinen te streven. 'Het is echter niet gemakkelijk om een locatie te vinden die groot is, gemakkelijk bereikbaar is en voor een minimum aan omgevingsoverlast zorgt.' Subsidies Lokale besturen, provincies of privepersonen die een terrein willen aanleggen, kunnen negentig procent van de aanbouw door Vlaanderen gesubsidieerd zien, met nog eens zeven procent extra voor kosten zoals een architect of administratie. Bourgeois stuurde eind vorig jaar een omzendbrief naar lokale besturen met de vraag een doortrekkersterrein aan te leggen. Doortrekkersterreinen zijn er in Hoboken (18 standplaatsen), Gentbrugge (20), Zottegem (15), Beersel (15) en Kortrijk (20). Pleisterplaatsen zijn er in Gent (20 plaatsen) en Leuven (25). (Belga/SD)