Vlaams minister-president Geert Bourgeois wil de formule voor de traditionele 11 juli-viering op het Brusselse stadhuis veranderen. Bourgeois wil er niet alleen een gezamenlijk initiatief van het parlement én de regering van maken, hij stelt ook voor van locatie te veranderen. Het Brusselse stadhuis zou dan ingeruild worden voor bijvoorbeeld de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS). Dat is op te maken uit een brief van Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans aan minister-president Bourgeois.

Symbolische locatie

De traditie wil dat het Vlaams Parlement een viering organiseert in het Brusselse stadhuis. Naast een toespraak van de parlementsvoorzitter neemt dan ook een schepen van de stad Brussel het woord. Bourgeois heeft nu voorgesteld de viering mee te laten organiseren door de regering en om het Brusselse stadhuis in te ruilen voor een andere locatie, bijvoorbeeld de KVS.

Die piste is niet helemaal nieuw, maar omwille van het symbolische karakter van de locatie heeft men in het verleden vastgehouden aan het Brusselse stadhuis. Het voorstel van Bourgeois zal worden voorgelegd aan het Uitgebreid Bureau van het parlement, zeg maar het orgaan dat verantwoordelijk is voor het politieke bestuur van het parlement.

Groen: 'Regering afspiegeling van bepaalde politieke meerderheid'

Oppostiepartij Groen staat negatief tegen het voorstel van Bourgeois. "Wij vinden het geen goed idee om het Brusselse stadhuis te verlaten. De viering is altijd in het stadhuis geweest en dat heeft een symbolische waarde", aldus Groen-fractieleider Björn Rzoska. Ook de piste om de organisatie mee in handen te leggen van de regering, krijgt geen steun van Groen. "11 juli is een feest voor alle Vlamingen. Het Vlaams Parlement en parlementsvoorzitter Peumans vertegenwoordigen ook alle Vlamingen, terwijl de regering toch altijd de afspiegeling is van een bepaalde politieke meerderheid. Voor ons blijft de organisatie best in handen van het parlement", klinkt het.

SP.A: 'Bourgeois doet afbreuk aan de symboliek van 11 juli-viering'

Ook oppositiepartij SP.A vindt het geen goed idee om de 11 juli-viering op een andere locatie te organiseren dan in het Brusselse stadhuis. "Waar anders dan in het stadhuis van onze hoofdstad zouden we beter de 11 juli-viering kunnen houden?", zegt fractieleider Joris Vandenbroucke.

"Het Brusselse stadhuis blijft toch een symbolische locatie. Met zijn voorstel doet minister-president Bourgeois afbreuk aan de symboliek van de 11 juli-viering", aldus Vandenbroucke. Ook de suggestie om de regering mee te betrekken bij de organisatie van het evenement, krijgt geen bijval. "Het Vlaams Parlement is de beste vertegenwoordiger van de Vlaamse Gemeenschap." Maar er moet volgens Vandenbroucke wel kunnen nagedacht worden over de formule van de viering. "Wat ons betreft kan er gerust nagedacht worden over de inhoudelijke invulling van de viering", aldus Vandenbroucke. (Belga/TE)

Vlaams minister-president Geert Bourgeois wil de formule voor de traditionele 11 juli-viering op het Brusselse stadhuis veranderen. Bourgeois wil er niet alleen een gezamenlijk initiatief van het parlement én de regering van maken, hij stelt ook voor van locatie te veranderen. Het Brusselse stadhuis zou dan ingeruild worden voor bijvoorbeeld de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS). Dat is op te maken uit een brief van Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans aan minister-president Bourgeois. De traditie wil dat het Vlaams Parlement een viering organiseert in het Brusselse stadhuis. Naast een toespraak van de parlementsvoorzitter neemt dan ook een schepen van de stad Brussel het woord. Bourgeois heeft nu voorgesteld de viering mee te laten organiseren door de regering en om het Brusselse stadhuis in te ruilen voor een andere locatie, bijvoorbeeld de KVS. Die piste is niet helemaal nieuw, maar omwille van het symbolische karakter van de locatie heeft men in het verleden vastgehouden aan het Brusselse stadhuis. Het voorstel van Bourgeois zal worden voorgelegd aan het Uitgebreid Bureau van het parlement, zeg maar het orgaan dat verantwoordelijk is voor het politieke bestuur van het parlement. Oppostiepartij Groen staat negatief tegen het voorstel van Bourgeois. "Wij vinden het geen goed idee om het Brusselse stadhuis te verlaten. De viering is altijd in het stadhuis geweest en dat heeft een symbolische waarde", aldus Groen-fractieleider Björn Rzoska. Ook de piste om de organisatie mee in handen te leggen van de regering, krijgt geen steun van Groen. "11 juli is een feest voor alle Vlamingen. Het Vlaams Parlement en parlementsvoorzitter Peumans vertegenwoordigen ook alle Vlamingen, terwijl de regering toch altijd de afspiegeling is van een bepaalde politieke meerderheid. Voor ons blijft de organisatie best in handen van het parlement", klinkt het.Ook oppositiepartij SP.A vindt het geen goed idee om de 11 juli-viering op een andere locatie te organiseren dan in het Brusselse stadhuis. "Waar anders dan in het stadhuis van onze hoofdstad zouden we beter de 11 juli-viering kunnen houden?", zegt fractieleider Joris Vandenbroucke. "Het Brusselse stadhuis blijft toch een symbolische locatie. Met zijn voorstel doet minister-president Bourgeois afbreuk aan de symboliek van de 11 juli-viering", aldus Vandenbroucke. Ook de suggestie om de regering mee te betrekken bij de organisatie van het evenement, krijgt geen bijval. "Het Vlaams Parlement is de beste vertegenwoordiger van de Vlaamse Gemeenschap." Maar er moet volgens Vandenbroucke wel kunnen nagedacht worden over de formule van de viering. "Wat ons betreft kan er gerust nagedacht worden over de inhoudelijke invulling van de viering", aldus Vandenbroucke. (Belga/TE)