1 op 5 Belgische kinderen groeit op in kansarm gezin

Armoede in Vlaanderen © Belga

Ruim 15 procent van de Belgen leeft onder de Europese armoedegrens. Hoog tijd om de laagste inkomens te laten stijgen tot boven deze grens, stellen de OCMW’s van Vlaanderen, Wallonië en Brussel.

De OCMW’s van Wallonië, Vlaanderen en Brussel dringen er bij de toekomstige regeringen op aan om de lage inkomens minstens te laten stijgen tot de Europese armoedegrens. Nu zijn heel wat uitkeringen nog te laag om mee rond te komen. Tegelijk waarschuwen de OCMW’s voor besparingen op de werkloosheidsuitkeringen. Op die manier worden problemen doorgeschoven naar de OCMW’s.

Dat staat te lezen in het federaal memorandum van de OCMW’s dat is voorgesteld door de OCMW-federaties van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), de Union des Villes et Communes de Wallonie (UCVW) en de Vereniging van de Stad en de Gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (VSGB).

Leefloon

De armoedecijfers staan al langer in het rood. Ruim 15 procent van de Belgen leeft onder de Europese armoedegrens en bijna 1 op de 5 kinderen groeit op in een kansarm gezin. Heel wat uitkeringen zijn voor veel mensen onvoldoende om mee rond te komen.

“Een alleenstaande moeder met twee kinderen krijgt vandaag een leefloon van 1.090 euro per maand. Tel daar de kinderbijslag bij en ze zit nog altijd 250 euro onder de Europese armoedegrens”, zegt Rudy Coddens, voorzitter van de afdeling OCMW’s van de VVSG.

Kostprijs van 1,5 miljard euro

Daarom willen de OCMW’s dat de overheden samen een stappenplan uitwerken om de inkomens te verhogen tegen het einde van de volgende legislatuur (2019). Armoedeverenigingen hebben al becijferd dat zo’n inspanning 1,5 miljard euro zou kosten.

De OCMW’s voegen er wel meteen aan toe dat er voldoende spanning moet blijven tussen een inkomen uit arbeid en een uitkering. De OCMW-federaties waarschuwen ook voor het doorschuiven van lasten naar de lokale besturen. Zo is het volgens hen geen goed idee om zwaar in te grijpen in de werkloosheidsuitkeringen (bijvoorbeeld beperken in de tijd). “Dat houdt een groot risico in”, zegt Rudy Coddens. “Op die manier schuift men de verantwoordelijkheid door naar de OCMW’s”. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content