1 op 4 Waalse minderjarigen loopt risico om arm te worden

Frank Vandenbroucke © BELGA

Bijna 25 procent van de Walen jonger dan 18 jaar loopt het risico om in de armoede verzeild te geraken. Het armoederisico in Wallonië is daarmee één van de grootste in Europa.

Bijna 25 procent van de Walen jonger dan 18 jaar loopt het risico om in de armoede verzeild te geraken. Dat schrijft Le Soir op basis van een studie van Frank Vandenbroucke. De professor aan de KU Leuven en voormalige sp.a-minister concludeert dat op basis van een enquête bij bijna 6.000 Belgische gezinnen. In Vlaanderen dreigt de armoede maar voor één op de tien jongeren.

Waalse armoederisico één van de grootste in Europa

Het armoederisico voor België situeert zich op het Europese gemiddelde, maar het Waalse armoederisico voor jongeren is met 24,9 procent wel één van de grootste in Europa. Enkel in Italië, Spanje, Bulgarije en Roemenië is dit armoederisico groter. Minderjarigen uit Noorwegen, Denemarken en Vlaanderen lopen het kleinste risico op armoede.

Hoe zwakker de participatie op de arbeidsmarkt, hoe groter het risico op armoede

Frank Vandenbroucke, voormalig federaal minister van Werk, Sociale Zaken en Pensioenen en Vlaams minister van Onderwijs en Werk, wijt het “povere resultaat” aan een dubbele polarisering qua werk en verdeling van de inkomsten. “We hebben de participatiegraad van de huishoudens met kinderen gemeten op de arbeidsmarkt. In Wallonië woont één jongere op de vijf in een huishouden waar de werkintensiteit zeer zwak is. Hoe zwakker de participatie van een huishouden op de arbeidsmarkt, hoe groter het risico op armoede voor jongeren.”

Armoede bij jongeren neemt in Wallonië toe met 5,7 procent

In de Waalse huishoudens waar de ouders een beschikbaar inkomen hebben onder de armoedegrens, verzeilen bijna negen op de tien jongeren in de armoede. “Dat is het hoogste percentage in Europa”, dixit Vandenbroucke. Tussen 2006 en 2011 nam de armoede bij jongeren met 3,3 procent toe in België. In Wallonië was dat +5,7 procent, in Vlaanderen +0,2 procent. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content