Een andere opvallende vaststelling uit de jaarlijkse bandenstudie van Pneuband is dat de staat van de banden bestuurders die kiezen voor winter- en zomerbanden merkbaar beter is. Dit is hoofdzakelijk te danken aan het feit dat deze bestuurders minstens twee keer per jaar bij hun garage of bandenspecialist langs gaan. Verder werd een constante toename vastgesteld van het aantal wagens dat na het winterseizoen nog steeds met winterbanden uitgerust is. Bijna één op drie winterbandenrijders had eind mei 2015 de wissel naar zomerbanden nog niet uitgevoerd.

"Steeds minder auto's beschikken over een (volwaardig) reservewiel. Bovendien controleren automobilisten de staat van hun banden te weinig voor vertrek", klaagt Joni Junes van VAB aan.

Vorige zomer waren lekke banden al goed voor 18 procent van de pechgevallen op reis. "Het is dus erg belangrijk dat je op zomervakantie vertrekt met banden van goede kwaliteit en met de juiste bandenspanning. Toch blijkt dat 42 procent zijn bandenspanning niet of onvoldoende controleert. Bandenpech kan nochtans in bijna één op twee gevallen voorkomen worden door een grondige controle vooraf en door een voorzichtige rijstijl."

Tip: Het is erg belangrijk dat je de bandenspanning regelmatig controleert, maar ook op het juiste moment: wanneer je niet meer dan 5 kilometer gereden hebt. Bij warme banden zal de gemeten spanning hoger zijn. Bijna een vijfde van alle automobilisten controleert de bandenspanning op een fout moment, tijdens of na een rit. (De Zondag/Sebastiaan Bedaux)

Een andere opvallende vaststelling uit de jaarlijkse bandenstudie van Pneuband is dat de staat van de banden bestuurders die kiezen voor winter- en zomerbanden merkbaar beter is. Dit is hoofdzakelijk te danken aan het feit dat deze bestuurders minstens twee keer per jaar bij hun garage of bandenspecialist langs gaan. Verder werd een constante toename vastgesteld van het aantal wagens dat na het winterseizoen nog steeds met winterbanden uitgerust is. Bijna één op drie winterbandenrijders had eind mei 2015 de wissel naar zomerbanden nog niet uitgevoerd."Steeds minder auto's beschikken over een (volwaardig) reservewiel. Bovendien controleren automobilisten de staat van hun banden te weinig voor vertrek", klaagt Joni Junes van VAB aan.Vorige zomer waren lekke banden al goed voor 18 procent van de pechgevallen op reis. "Het is dus erg belangrijk dat je op zomervakantie vertrekt met banden van goede kwaliteit en met de juiste bandenspanning. Toch blijkt dat 42 procent zijn bandenspanning niet of onvoldoende controleert. Bandenpech kan nochtans in bijna één op twee gevallen voorkomen worden door een grondige controle vooraf en door een voorzichtige rijstijl."Tip: Het is erg belangrijk dat je de bandenspanning regelmatig controleert, maar ook op het juiste moment: wanneer je niet meer dan 5 kilometer gereden hebt. Bij warme banden zal de gemeten spanning hoger zijn. Bijna een vijfde van alle automobilisten controleert de bandenspanning op een fout moment, tijdens of na een rit. (De Zondag/Sebastiaan Bedaux)