Subaru's iconische boxermotor werd voor het eerst gebruikt in 1966 in de Subaru 1000, een compacte personenauto. Sindsdien heeft het merk er naar gestreefd om de voordelen van dit motorprincipe maximaal te benutten en om de krachtbron steeds weer in zijn modellen te monteren. Tegenwoordig is elke Subaru uitgerust met een boxermotor.

Bij de horizontaal gebouwde boxermotor liggen de zuigers recht tegenover elkaar in een verder symmetrische krachtbron. De tegenovergestelde zuigers lossen de krachten op waardoor er minder trillingen en een natuurlijke en dynamische balans ontstaan. Zo kan de motor mooier en soepeler doorlopen tot het maximum toerental. De boxermotor is een van de belangrijke technische kenmerken van Subaru, naast het Symmetrical All-Wheel Drive (AWD) systeem.

Subaru blijft, samen met Porsche, de enige constructeur ter wereld die dit type motor gebruikt in personenwagens, zelfs de enige met een dieselversie. In de autogeschiedenis zijn nochtans heel wat voertuigen met dit type aandrijving terug te vinden. We denken hierbij onder andere aan de Citroën GS/GSA, de Alfa Romeo Alfasud en natuurlijk de VW Kever. In dit rijtje mag evenmin de bekende Citroën 2CV ontbreken, die een tweecilinder boxermotor had. (Belga)

Subaru's iconische boxermotor werd voor het eerst gebruikt in 1966 in de Subaru 1000, een compacte personenauto. Sindsdien heeft het merk er naar gestreefd om de voordelen van dit motorprincipe maximaal te benutten en om de krachtbron steeds weer in zijn modellen te monteren. Tegenwoordig is elke Subaru uitgerust met een boxermotor.Bij de horizontaal gebouwde boxermotor liggen de zuigers recht tegenover elkaar in een verder symmetrische krachtbron. De tegenovergestelde zuigers lossen de krachten op waardoor er minder trillingen en een natuurlijke en dynamische balans ontstaan. Zo kan de motor mooier en soepeler doorlopen tot het maximum toerental. De boxermotor is een van de belangrijke technische kenmerken van Subaru, naast het Symmetrical All-Wheel Drive (AWD) systeem. Subaru blijft, samen met Porsche, de enige constructeur ter wereld die dit type motor gebruikt in personenwagens, zelfs de enige met een dieselversie. In de autogeschiedenis zijn nochtans heel wat voertuigen met dit type aandrijving terug te vinden. We denken hierbij onder andere aan de Citroën GS/GSA, de Alfa Romeo Alfasud en natuurlijk de VW Kever. In dit rijtje mag evenmin de bekende Citroën 2CV ontbreken, die een tweecilinder boxermotor had. (Belga)