Autoreus Stellantis gaf de voorbije week te kennen dat er een gigantische terugroepactie komt voor hun populaire 1.5 liter grote dieselmotor. De ketting die beide nokkenassen in de motor verbindt, ligt aan de basis van het onheil.
Stellantis, de groep die merken als Citroën, Peugeot, maar ook Opel, Fiat, Alfa Romeo, Jeep en nog enkele andere in portfolio heeft, heeft zopas de derde terugroepactie op zeer korte termijn aangekondigd. De problemen van de groep startten met ongeziene problemen met hun Pure Tech benzinemotor waar de aandrijfriem die in het oliecarter zit voor problemen zorgt. Voor twee weken, barstte de bom over het schandaal met de Takata-airbags (een probleem waarmee ook heel wat andere constructeurs mee worstelen). De voorbije dagen maakte Stellantis een derde belangrijke terugroepactie wereldkundig. Deze keer gaat het om de 1.5 HDI dieselmotoren waarbij de compacte ketting die beide nokkenassen aanstuurt, moet worden vervangen. De ketting baart menig autohersteller al een tijdje kopzorgen. Zopas is de bom gebarsten en maakt Stellantis gewag van een derde belangrijke terugroepactie waarbij ongeveer een miljoen voertuigen zijn geïmpacteerd. In ons land gaat het om ruim 100.000 voertuigen.
Financieel impact
De vraag rijst of deze derde belangrijke recall niet de terugroepactie te veel is? De ateliers van de diverse getroffen merken draaien nu al overuren om de bestaande problemen te verhelpen, naast de reguliere workflow van klassiek onderhoud tot doordeweekse herstellingen. Het probleem met de diesels vergt bovendien een tijdrovende ingreep omdat de ketting in de cilinderkop moet worden vervangen. Hiervoor moeten tal van onderdelen worden gedemonteerd. De montage van een nieuwe (sterkere) ketting is noodzakelijk, want wanneer de bestaande ketting gaat rekken, gaat de motor slechter lopen. De ketting zal uiteindelijk breken, wat voor onherstelbare motorschade zorgt. Het ritme waarmee de problemen zich bij Stellantis opvolgen is onwaarschijnlijk. In hoeverre dit ook een impact zal hebben op het klantenvertrouwen valt af te wachten. Dit zal ook een effect hebben op de financiën van de groep want zoveel recalls kosten handenvol geld.
Extra mankracht
Ondertussen kunnen eigenaars van dergelijke voertuigen op de website van de constructeur nakijken of hun voertuig één of meerdere recalls nodig heeft. Indien dat zo is, kan de klant een afspraak maken bij de dealer om het probleem kosteloos te laten herstellen. Stellantis heeft ondertussen in Aalst en Tongeren bijkomende hubs met extra mankracht opgericht. Deze ‘drive ins’ kunnen tientallen voertuigen per dag behandelen en men zal er zelfs op zaterdag Takata-airbags vervangen.