‘Minstens 20 artsen overleden in Zuid-Kivu’

Op het voorbije salon van Genève presenteerde Renault zijn ‘ludospace’ Kangoo met de Energy dCi 90 dieselmotor. Deze krachtbron is afgeleid van de bekende Energy dCi 110 en pakt uit met alle nieuwe snufjes op het vlak van eco-technologie, zoals onder meer een stop-start-systeem, remenergierecuperatie, EGR-recirculatie van de uitlaatgassen bij lage druk, een DLC-behandeling (Diamond-Like Carbon) van de klepzittingen en een gesofisticeerde ANI-injectie.

In de Congolese provincie Zuid-Kivu zijn sinds maart 2020 minstens 20 artsen overleden aan het coronavirus. Dat heeft dokter Muhunjaka Bajambaka, voorzitter van het artsensyndicaat van Zuid-Kivu (Synamed), aan AFP gezegd. Volgens hem hebben de cijfers te maken met de werkomstandigheden waarin het verzorgend personeel moet werken.

De Democratische Republiek Congo vecht sinds mei tegen een derde besmettingsgolf. Het land zit in totaal aan 49.562 bevestige gevallen en 1023 overlijdens.

In de provincie Zuid-Kivu is sprake van 1571 besmettingen. Maar met de derde golf is het aantal gevallen ‘verdrievoudigd of zelfs verviervoudigd’, zegt dokter Claude Bahizire, verantwoordelijk voor de communicatie van de provinciale gezondheidsdienst in Zuid-Kivu.

‘In de vorige golf telden we 20 tot 40 gevallen per dag. Nu zitten we aan 320 gevallen per week’. Momenteel zijn er ook geen dosissen van AstrraZeneca meer beschikbaar in Congo. Drie leveringen van 2 maart zijn intussen vervallen door de lage vaccinatiebereidheid.

Het vaccinatie-wantrouwen is wijdverbreid in het land. Op sociale media worden complottheorieën gretig gedeeld. Sinds de start van de vaccinatiecampagne in Congo (op 19 april) hebben 81.910 mensen een eerste prik gekregen. Amper 4.260 Congolezen zijn volledig gevaccineerd. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content