Maxus heeft succesvolle tests uitgevoerd met bidirectionele laadtechnologie en wil dit systeem op termijn aanbieden aan klanten.
Maxus heeft een breed gamma aan 100 % elektrisch aangedreven voertuigen waaronder bestelwagens. In deze line-up gaat het in hoofdzaak om grotere voertuigen die over een hoge batterijcapaciteit beschikken. Elektrische voertuigen zoals we ze vandaag kennen, gebruiken stroom om hun batterij op te laden. Bij bidirectionele laadtechnologie kan de batterij van het voertuig ook energie teruggeven. Dat kan op drie manieren.
Zo is er nu al de technologie van de V2L (vehicle to load) waarbij de autobatterij een toestel kan voorzien van 230 Volt. Denk aan een autobatterij op een kampeerterrein die een koelkast laat draaien of een elektrische fiets oplaadt. Het principe waar Maxus vandaag mee test, gaat verder. Hier kan de batterij van de wagen stroom leveren aan een woning (V2H of vehicle to home) en zelfs aan het stroomnet (V2G of vehicle to grid). Met V2H of V2H is de auto een onderdeel van een micro-ecosysteem dat zelf opgewekte energie (van zonnepanelen bijvoorbeeld) kan opslaan zonder grote thuisbatterij.
Maxus werkt samen met Ambibox, een leverancier van bidirectionele laadboxen. Het wil deze technologie in Europa uitrollen. Wanneer het systeem op de markt komt en hoeveel een dergelijke laadbox kost, is nog onduidelijk. Er is evenmin info over de efficiëntie van het systeem. Omdat de huisinstallatie op wisselstroom werkt en een (auto)batterij alleen gelijkstroom opslaat, moet de stroom een keertje extra worden omgevormd en ook dat kost energie. Precies dat is één van de redenen waarom bidirectioneel laden tot nu toe niet is doorgebroken. Misschien vonden Maxus en Ambibox ook daar een oplossing voor.