Is de solid state batterij productierijp?

Stellantis gaat tests draaien met de solide state batterijtechnologie.
Gert Verhoeven

Stellantis, de groep van onder andere Citroën, Peugeot Opel en Fiat, heeft belangrijke stappen gezet om straks een solid state batterij te commercialiseren.  

Berichten over solid state batterijen voor auto’s zijn even oud als de elektrische auto zelf. De afgelopen tien jaar is elke constructeur op zoek gegaan naar deze heilige graal voor EV’s. Een zogenaamde vaste stof batterij zou een aantal problemen van de batterijtechnologie die we vandaag kennen, elimineren.

Zo heeft een vaste stof batterij een veel grotere densiteit. Dat betekent dat je meer stroom in een compactere en vooral lichtere batterij kan opslaan. Bovendien is er niet langer een vloeibaar elektrolyt nodig waardoor de batterijen veel minder snel verouderen. Ze kunnen ook schadevrij dieper ontladen en sneller opladen en dat bij lagere maar ook hogere temperaturen.

Stellantis wil vanaf volgend jaar (2026) dergelijke batterijen inbouwen in een testvloot. De groep ontwikkelt deze technologie samen met Factorial Energy, een bedrijf niet enkel voor celontwikkeling maar ook oplossingen om batterijpacks samen te stellen op maat van auto’s. Het is de bedoeling om met deze batterij van de volgende generatie de meeste vooroordelen jegens elektrische wagens voorgoed uit de wereld te helpen. 

Zorg of zegen?

Solid state is een erg beloftevolle technologie, maar ze laat te lang op zich wachten. Naast alle aangehaalde voordelen zou de batterij ook nog eens goedkoper uitvallen om op grote schaal te produceren. Een van de problemen die momenteel nog op tafel liggen: het stabiel (lees veilig) krijgen van dergelijke batterijen met een grotere capaciteit.

Bovendien vormt de technologie mogelijk een bedreiging voor de EV-markt zoals we ze vandaag kennen. Als alle beloftes kloppen, worden bestaande EV’s in één klap herleid tot mobiel erfgoed. Een daverend succes zou de restwaarde van elektrische voertuigen – die vandaag al problematisch is – nog verder uithollen. Want wie wil een oude EV als er een alternatief bestaat dat op alle vlakken beter presteert? Zo is het niet enkel de vraag wanneer we deze technologie mogen verwachten, maar ook of de autosector een dergelijke klap (de zoveelste) kan verwerken. 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content