Fiat wil met betaalbare en vooral compacte modellen de mobiliteit democratiseren. Zo ook met de Grande Panda.
De Grande Panda staat op het Smart Car multi energy-platform. Via die technologie zijn erg uiteenlopende aandrijfvormen mogelijk. Zo kan de constructeur besparen door met één model of ontwerp voertuigen aan te bieden voor verschillende markten. De grande Panda komt er voortaan met een mild hybride aandrijving, wat de minst doorgedreven vorm is van elektrificatie.
De wagen is aan de basis aangedreven door een 1.2 liter grote driecilinder turbo benzinemotor die 110 pk levert en aan een gerobotiseerde zeventrapsversnellingsbak hangt. Via een 48 Volt lithium-ion batterij die door de generator (aangedreven door de benzinemotor) wordt opgeladen, voedt de Panda een elektromotor. Het is niet de bedoeling dat de Grande Panda grote afstanden overbrugt op elektro-aandrijving. Omdat de batterijcapaciteit en het vermogen van de elektromotor beperkt blijven, haalt de wagen een elektrische topsnelheid van 30 km/u. Het elektrische rijbereik blijft beperkt tot 1 km. De elektrificatie heeft in deze opstelling vooral een ondersteunende rol en wil de benzinemotor ontzien op momenten dat er veel vermogen nodig is zoals bij het vertrekken of bij het inhalen. Via die ‘ondersteuning’ raakt de benzinemotor minder belast, wat goed is voor emissie en verbruik.
Deze technologie vindt alsmaar meer ingang en zal op korte termijn de klassieke verbrandingsmotor (zonder elektrificatie) vervangen. Het verbruiksvoordeel is er zeker. Maar het is minder spectaculair dan bij een serieel hybride wagen (genre Toyota). De voornaamste troef van deze technologie is de betaalbaarheid want de Grande Panda hybride is al te koop voor minder dan 19.000 euro.