Daimler werkt mee aan energiezekerheid

Daimler werkt mee aan energiezekerheid © BELGA

De vergroening van onze elektriciteitsbevoorrading in het algemeen en de doorbraak van de elektrisch aangedreven auto, zetten het stroomnet meer dan ooit ‘onder spanning’. Dat is niet alleen zo in België, maar ook in andere landen. Daarom willen autoconstructeurs een actieve en constructieve rol spelen in de energiebevoorrading.

Daimler dochteronderneming Mercedes-Benz Energy gaat samenwerken met de Duitse netbeheerder TenneT. Het is de bedoeling dat de Mercedes-dochter oplossingen biedt om het stroomnet te stabiliseren op momenten dat de stroomvraag piekt en het aanbod van groene stroom beperkt is.

Precies op die manier kan een stroomnet – dat in de toekomst veel meer afhankelijk zal worden van zon- en windenergie – beschermd worden voor black-out scenario’s. Vandaag zijn er voldoende klassieke stroomleveranciers die ervoor zorgen dat pieken in de stroomvraag perfect in balans blijven. In de toekomst zullen deze stroomcentrales verdwijnen en zullen mogelijk batterijen van elektrische auto’s kortstondig bijspringen om de pieken op te vangen.

De batterijen van elektrische voertuigen zijn uitermate geschikt omdat ze in staat zijn om nagenoeg onmiddellijk heel veel stroom te leveren. Wanneer het stroomnet weer stabiel is, wordt de batterij weer bijgeladen, zodat de auto met voldoende autonomie paraat staat voor zijn gebruiker.(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content