De 96ste editie van het Autosalon van Brussel heeft de hoge verwachtingen ingelost: veel bezoekers en veel kopers. De auto blijft populair, door het megasucces van de SUV. In afwachting van een doorbraak van de elektrische wagen is de omslag van diesel naar benzine in volle gang. Een terugblik op een succesvolle 10-daagse autohappening.

Audi, BMW en Mercedes strijden al jaren om de eerste plaats onder de premiummerken. Dat is ook de betrachting van Jaguar Land Rover, Lexus en Volvo die trouwens bezig zijn aan een indrukmakende inhaaljacht. Terwijl vooraan Audi de rol heeft gelost, gaat het nu vooral tussen BMW en Mercedes.

Eerst auto kiezen, dan auto kopen en vervolgens auto betalen. Dat is ooit anders geweest... eerst sparen en pas dan kopen. Dat was de tijd dat de banken nog instituten van vertrouwen waren, veel geld verdienden en hoge rentes durfden aanrekenen. Nu verdienen ze nog altijd veel geld maar hebben ze alle geloofwaardigheid verloren en concurreren ze mekaar met historisch lage rentes.

Verschillende exposanten op het Auto- en Motosalon, dat zondag zijn deuren alweer sluit voor een jaar, bieden bezoekers ook een voorsmaakje van hun toekomstplannen/-visie, met prototypes en concept cars, de ene al futuristischer dan de andere. Sommige zijn modellen die nog in de loop van dit jaar in productie gaan, zoals de Jaguar I-Pace, terwijl Peugeot en Renault uitpakken met blitse zelfrijdende wagens. Bekijk de concept cars en prototypes van de Brussels Motor Show.

Wie vandaag een auto wil kopen, kan kiezen uit maar liefst zes verschillende aandrijfsystemen: diesel, benzine, (plug-in)hybride, elektrisch, CNG (aardgas) en waterstof. Diesels liggen nog altijd goed in de markt maar de omslag naar benzine is in volle gang. Door dieselgate én de reacties daarop van de politiek is de diesel immers kop van jut geworden. Ondanks dat de nieuwe generatie dieselmotoren minder CO2 uitstoot dan benzinewagens, ook de uitstoot van fijnstof en NOx is fors teruggelopen. Kandidaat-kopers moeten zich de vraag stellen welke brandstof of welke motorisatie het best bij hun mobiliteitsprofiel past. Een overzicht.

Een goed autosalon is de voorbode van een goed autojaar. Altijd al geweest. De Brussels Motor Show heeft nog enkele dagen te gaan maar nu reeds heerst grote tevredenheid bij de exposanten. Want veel bezoekers en vooral veel kandidaat-kopers op de stands, met veel offertes tot gevolg. Die moeten nu bij de dealers worden omgezet in effectieve bestellingen.

Hoe vaak hij ook wordt verketterd, de auto blijft een bron van passie. Wij trokken op dag één naar het Autosalon en kwamen thuis met nuttige tips die de juiste keuze bepalen.

Agoria, de sectorvereniging van technologie en industrie, ziet de Belgische auto-industrie opnieuw "bruisen". De sector heeft 3000 vacatures openstaan, meer dan er banen zijn in bijvoorbeeld Audi Brussels.

De Belgische autoproductie beleeft een doorstart in volle vaart. Audi Brussels en Volvo Gent surfen mee op het succes van de premiummerken. Werknemers kloppen overuren. Toch houden de directeurs van de fabrieken beide voeten op de grond. "Vertrouwen winnen van het hoofdkantoor? Dat blijft bikkelhard vechten."

André Citroën, Armand Peugeot en Louis Renault zijn namen die bekend in de oren klinken, wegens ondernemers pur sang. Voornoemd trio heeft de basis gelegd van een Franse autonijverheid die voor en na de Tweede Wereldoorlog een belangrijke pioniersrol heeft vervuld. De familie Peugeot had nog tot voor enkele jaren inspraak in het dagelijkse beleid, maar heeft zich na de reddingsoperatie onder zachte dwang van de nieuwe aandeelhouders teruggetrokken uit alle beheersorganen.

Decennialang was de North American International Auto Show (NAIAS) in de Amerikaanse autometropool Detroit the place to be. Wegens het eerste en grootste autosalon van het nieuwe jaar en daarmee de eeuwige concurrent van de Brussels Motor Show. Dat is verleden tijd. De NAIAS heeft veel aan internationale uitstraling verloren, zelfs Tesla stuurt zijn kat.

Opel stelt op het Auto- en Motosalon van Brussel de Insignia Exclusive voor en biedt kandidaat-kopers de mogelijkheid om te kiezen uit een ongelimiteerd aantal kleurschakeringen voor het koetswerk. Zelfs die van hun eigen ogen.

We doen alsof we verstand hebben van autotechnologie, maar dat klopt niet. Uit een recent onderzoek van onderdelenfabrikant Bosch bij 1.000 Belgen blijkt dat amper 12 procent van de Belgen iets kent van autotechnologie. Een ontnuchterende vaststelling die door de informanten op het Autosalon wordt bevestigd.