Op zondagmiddag 6 juli organiseerde vrouwenbeweging ZIJkant een fietstocht doorheen Brussel om aandacht te vragen voor de genderkloof in mobiliteit tussen mannen en vrouwen: ‘Door samen te fietsen, te leren en de openbare ruimte in te nemen, willen we tonen dat Brussel er ook voor vrouwen is.’
In Brussel zijn maar 28 procent van de Lime-gebruikers vrouwen. Om de redenen daarvoor te onderzoeken bestelden de progressieve vrouwenbeweging ZIJkant en deelmobiliteitsbedrijf Lime een peiling naar deelmobiliteit bij onderzoeksbureau IPSOS. Uit de peiling blijkt dat vrouwen onder meer publieke onveiligheid (53 procent), het gebrek aan verlichting langs fietspaden en -stallingen (30 procent) of een gebrek aan afgescheiden fietspaden (20 procent) als drempel ervaren.
Daarbovenop gaf 65 procent van de ondervraagde vrouwen aan ’s nachts hun mobiliteitsgedrag aan te passen. ‘Voor Lime was de uitkomst bovendien niet opbeurend: 77 procent van de ondervraagde vrouwen geeft aan geen deelsteps of -fietsen te willen gebruiken’, voegt ZIJgant-directeur Julie Van Garsse nog toe.
Om de resultaten van dat onderzoek in actie om te zetten, organiseerden beide partners de fietstocht ‘Women Ride The City’. Onderweg hielden de deelnemers halt bij straten die naar vrouwen vernoemd zijn en feministische streetart. Normaal zou Lime gratis deelfietsen en -steps aanleveren, maar met de recente beslissing van het Gewest om de deelinfrastructuur van Lime te verbieden stak, kreeg dat aspect van de actie een spreekwoordelijke stok in de wielen.

Tekst en uitleg bij de tussenstops werden verzorgd door Brussels schepen van Mobiliteit Anaïs Maes (Vooruit) en kunstenares Anthea Missy. De revue passeerden bijvoorbeeld een muurschildering van de Zweedse klimaat- en pro-Palestijnse activist Greta Thunberg en straten vernoemd naar de Belgische verzetsstrijder Yvonne Névejean en de vermoorde Nigeriaanse sekswerker Eunice Nancy Osayanda.
Van de 80 ingeschrevenen daagden uiteindelijk ruim dertig dappere zielen op om het slechte weer te trotseren. ‘We hadden wat pech met het weer, maar kunnen toch spreken van een succes’, vat Van Garsse de actie samen. ‘We wilden met deze fietstocht het belang van symbolen aanpakken, aangezien dit niet enkel een kwestie is van infrastructuur: we moeten vrouwen ook empoweren. We vragen dus aan beleidsmakers om werk te maken van een veilige en inclusieve infrastructuur, maar we blijven ook zelf als vzw de publieke ruimte opeisen.’