2.380 Belgen wilden van naam veranderen in 2015

© Belga

Vorig jaar hebben 2.380 Belgen een aanvraag ingediend om hun naam te wijzigen. Het aantal aanvragen neemt met de jaren toe en ligt de laatste drie jaar telkens boven de 2.000.

Vorig jaar hebben 2.380 Belgen een aanvraag ingediend om hun naam te wijzigen. In 1.170 gevallen ging het om de familienaam, in 1.002 gevallen om de voornaam en in 208 gevallen om zowel de voornaam als de familienaam. Dat blijkt uit de cijfers van de dienst Naamsveranderingen van de FOD Justitie. Het aantal aanvragen neemt met de jaren toe en ligt de laatste drie jaar telkens boven de 2.000. In 2014 waren er 2.143 aanvragen. Ter vergelijking: in 1997 waren er nog maar 865 aanvragen.

Je naam laten wijzigen is nochtans geen sinecure. De FOD Justitie benadrukt dat het “een gunst is en geen recht”. Er zijn verschillende criteria waaraan moet worden voldaan. Zo kan een “belachelijke” naam, zoals Deneuker in het Nederlands of Lecocu in het Frans, aanleiding zijn voor een naamsverandering. Bij een voornaam kan het gaan om een man die de voornaam Laurence kreeg en deze wil wijzigen in de meer mannelijke variant Laurens.

De online brochure over naamsverandering van de FOD Justitie vermeldt ook het voorbeeld van “iemand van vreemde oorsprong die de Belgische nationaliteit verwierf, maar liever een voornaam met een meer Europese klank zou hebben om de integratie te vergemakkelijken”. Een andere gegronde reden kan “transseksualiteit” zijn, maar dan moet een bewijs van de psychiater of de endocrinoloog worden voorgelegd. Een naamswijziging is nooit kosteloos.

Er is minimum het registratierecht van 49 euro en als je bijvoorbeeld een hoofdletter wil laten vervangen door een kleine letter (Van De Broek wordt Van de Broek) dan kost dat 740 euro. Er kan – om gegronde reden – een vermindering worden toegestaan, maar dan kost het nog altijd 490 euro. Wijziging omwille van transseksualiteit geeft recht op het gunsttarief van 49 euro.

Voor een familienaam duurt ongeveer anderhalf tot twee jaar eer de procedure doorlopen is, voor een voornaam 6 maanden tot 1 jaar. Wat de 2.068 dossiers betreft waarin een beslissing werd genomen in 2015: 902 aanvragen voor een nieuwe familienaam werden aanvaard, 149 werden verworpen; voor de voornamen was er 1.006 keer groen licht en waren er 11 weigeringen. (Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content