De huid is de belangrijkste barrière tussen de mens en de rest van de wereld. Het is cruciaal dat ze in alle omstandigheden optimaal blijft functioneren. Zo moet ze zich mee aanpassen aan de groei van het lichaam waarvan ze de contouren vormt. Hoe dat in zijn werk gaat, dat onderzoekt de ploeg rond stamcelexpert Cédric Blanpain (ULB). Nature rapporteert over hun werk.
Het team slaagde erin individuele huidcellen in hun ontwikkeling te volgen tijdens de groei van muizen. Zo bleek dat het uitrekken van de huid een effect heeft op een bepaald type stamcellen (oercellen die kunnen uitgroeien tot eender welke lichaamscel). Die stamcellen gaan zich dan delen en vernieuwen om de huid te laten groeien.
De onderzoekers brachten de volledige moleculaire machinerie in kaart waarmee dat gebeurt. Ze hopen zo op termijn wondheling op het niveau van de huid te kunnen stimuleren.
Veel cellen zitten goed vast aan elkaar, maar kankercellen moeten zich van elkaar kunnen losmaken om te migreren – in medisch jargon: uit te zaaien. Onderzoeker Pierre Morsomme (UCL) en zijn collega’s melden in Nature Communications dat ze het eiwit CD166 in het vizier hebben als een aanstichter van dat proces. Het speelt een grote rol in de regulatie van cellulaire aanhechting en migratie.