‘Zelfverklaarde voedingsexperts willen vooral omzet genereren’

ZUHAL DEMIR

‘Dat we geen brood zouden mogen eten, is pure sensatiezucht’, zegt voedingsdeskundige Patrick Mullie (VUB). ‘Mensen die geen koolhydraten eten sterven sneller.’

Bevatten goedkopere groenten in blik of bokaal evenveel vitaminen als verse groenten? (Stefan De Winter, Edegem)

PATRICK MULLIE: De kwaliteit van deze groenten is volledig evenwaardig. In sommige gevallen bevatten ze zelfs meer vitaminen, omdat ze onmiddellijk ingevroren en verpakt worden in een donkere omgeving. Sommige verse groeten blijven dagen in de winkel liggen en belanden nadien in de koelkast. Daardoor kunnen veel vitaminen verloren gaan.

Gelden voedseladviezen voor iedereen op elke plaats in de wereld, of moeten we ons eetgedrag aanpassen aan het klimaat? Is het mediterrane model voor iedereen goed? (Lut Mertens, Oud-Turnhout)

MULLIE: Voedingsadviezen gelden niet voor iedereen, voedingsprincipes wel. Hiermee bedoel ik dat principes zoals obesitas vermijden of minder verzadigde vetzuren opnemen om hart- en vaatziekten te vermijden algemeen geldig zijn. Het mediterrane model waarbij mensen een normaal gewicht hebben, dertig minuten per dag bewegen, niet roken en meer plantaardige voeding gebruiken, is goed voor iedereen. De invulling kan wel lokaal variëren. Het heeft weinig belang of je tomaten of bloemkool eet.

Op het werk warm ik vaak groenten van een dag eerder op. Dat leidt geregeld tot discussies. Is het waar dat je bijvoorbeeld spinazie niet mag opwarmen? (Dirk Aerssens, Duffel)

MULLIE: Bij het opwarmen van spinazie kunnen er bepaalde schadelijke stikstofverbindingen vrijkomen, maar dat is eerder anekdotisch. Onze voeding is nu eenmaal niet perfect, maar dat wil niet zeggen dat je er ziek van wordt. Soms lees je wel dat die stikstofverbindingen geassocieerd worden met kanker, maar aangezien we weinig opgewarmde spinazie eten, lijkt me dat erg overtrokken. Voor de preventie van kanker zijn er andere prioriteiten, zoals het vermijden van obesitas.

Gezondheidsadepten keuren het consumeren van brood soms af. Wetenschappers en sceptici zijn het daar vaak mee oneens. Maar hebben zij het niet vooral over het hedendaagse fabrieksbrood vol suikers, vetten en smaakversterkers? (Karel Osstyn, Asse)

MULLIE: Het is niet omdat er minder gezonde broodsoorten zijn, dat je alle soorten moet verwerpen. Het hoofddoel van zelfverklaarde voedingsexperts is vooral omzet genereren, en niet de gezondheid van de bevolking. Daarom moeten ze het hebben van sensatiezucht, zoals ‘eet geen brood en aardappelen’.

Vraag van de week

Sinds een jaar volg ik de adviezen van De voedselzandloper: geen brood, aardappelen, pasta, rijst of melk. In de plaats eet ik chiazaad, speltmout, gedroogde bessen en allerlei noten. En bij de warme maaltijden neem ik diverse groenten en een enkele keer volle rijst of quinoa. Ben ik goed bezig? (Rob Van Vlierden, Overpelt)

MULLIE: Chiazaad, gedroogde bessen en speltmout zijn voedingsmiddelen die doorgaans erg duur zijn en waarvan niet wetenschappelijk bewezen is dat ze werken. Als u dat graag eet, is er natuurlijk geen probleem. Maar u moet het niet doen om gezonder te zijn. De Hoge Gezondheidsraad die in tegenstelling tot de schrijver van De voedselzandloper bestaat uit onafhankelijke experts, stelt dat je 50 tot 55 procent van je energie uit ruwe koolhydraten moet halen. Dat zou voor een volwassene neerkomen op minstens 300 gram havermout per dag: dat is niet haalbaar. Bovendien zijn sommige broodsoorten verrijkt met jodium, wat niet het geval is voor havermout. Een gezonde voeding bestaat uit volle broodsoorten, aardappelen en andere bronnen van koolhydraten. Uit onderzoek blijkt trouwens dat mensen die geen koolhydraten eten sneller sterven.

Kunnen we de vluchtelingenstroom nog aan? Stel uw vraag aan N-VA-politica ZUHAL DEMIR.

Stefanie Van den Broeck

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content