ROEL VERNIERS OVER DE IPHONE
Vergeet Harry Potter, vanaf 11 juli is de iPhone 3G te koop in Vlaanderen. Dat verdient een feest op de Grote Markt van Brussel.
Wonder van techniek, wonder van marketing. Poepsimpel in gebruik en een ideale gespreks-opener. ‘Wat is dat, een iPhone? Mag ik er eens aankomen?’ En het is alsof ze aan jezelf zitten, schat ik. In dertig uur tijd verkocht Apple meer dan 270.000 toestellen in Amerika. 30.000 in een week in Frankrijk. 10.000 tijdens de introductiedag in Duitsland. In Vlaanderen is de vraag nu al vele malen groter dan het vermoedelijke aanbod.
Noemenswaardig veel reclame wordt er overigens niet gemaakt. Het is de blogger die het virus verspreidt, de magazines en kranten die de hype creëren. Zelfs zonder dat iemand hem ooit heeft gezien, vastgehouden, geprobeerd. Dat gaat zo: Apple-kopman Steve Jobs stelt zijn product voor, toont er een filmpje bij, gooit het allemaal op het internet en prompt roept iedereen dat hij het wil hebben. Speelgoed voor de spelende mens. Helium is ons verlangen. Lichter zijn dan lucht.
Apple voegt verbeelding toe aan de snelheid waarin technologie de wereld heeft gestort. Op je iPhone bladeren met de toppen van je vingers. Als ga je door een telefoonboek met de nummers van de sterren. Foto’s vergroten of verkleinen met diezelfde vingerafdruk. iPhone doet geloven dat je het in de vingers hebt. Dat die minizakcomputer alleen maar jezelf dient.
Vergeleken met een BlackBerry is een iPhone als een lentebries die het hoofd op hol doet slaan. Speelser, minder in de grond, hoog boven de wolken. Puntenslijper van verlangen. Van het verlangen om in de complexiteit en druk van communicatie en consumptie, prestige en prestatie als een luchtbel te kunnen zijn en te zweven. Boven de wereld uit. Misschien moeten ze in de Wetstraat maar collectief op iPhone overschakelen.
BLOGS.KNACK.BE/ENTRAKT
LUDO DOSOGNE BLOGT VANUIT AVIGNON
De krachtdadige vuistslagen, bliksemsnelle kliefbewegingen, hoge sprongen en meervoudige buitelingen die hebben bijgedragen tot het opwindend karakter en de populariteit van de kungfufilms, plaatst Sidi Larbi Cherkaoui in ‘Sutra’ in een onverwachte context. De Antwerpse choreograaf engageerde voor zijn recentste dansproductie zeventien Chinese monniken uit het Shaolinklooster in Henan, die bedreven zijn in de traditionele oosterse krijgstechnieken.
(…)
De voormalige steengroeve van Boulbon, waar Peter Brook indertijd zijn legendarische ‘Mahabharata’ ensceneerde, blijkt ook voor ‘Partage de Midi’ van Paul Claudel een uitgelezen plek. De noodzakelijke tocht door het onherbergzame, hobbelige landschap – de site ligt op 15 kilometer van Avignon – is al een belevenis op zich. Alom worden we attent gemaakt op het brandgevaar. De vurige passies, die in het autobiografische theaterstuk van de Franse consul hoog oplaaien, worden gelukkig niet geblust. Valérie Dréville incarneert de femme fatale, die door drie mannen wordt gedeeld, met lichte zelfspot. Haar lachjes verraden echter ook hoe onzeker en kwetsbaar haar personage zich voelt.
BLOGS.KNACK.BE/AVIGNON
DERK JAN EPPINK MICHELLE OBAMA
Wat voor soort first lady zou Michelle Obama zijn? Zij komt over als een mentaal sterke vrouw met eigen opvattingen. Ze zal, indien Barack wordt verkozen, een ‘politieke rol’ spelen.
BLOGS.KNACK.BE/eppink