Radioactiviteit heeft onvermoede effecten op levende wezens. Wormensoorten die zich hun hele bestaan lang bijna altijd aseksueel vermenigvuldigden, schakelden ineens massaal naar seks over nadat ze aan hoge dosissen radioactiviteit waren blootgesteld.
Het zal niet verbazen dat de studies die dit aantoonden, uitgevoerd werden in drie meren in de buurt van het Oekraïnse stadje Tsjernobyl, dat de trieste eer geniet het toneel te zijn geweest van de grootste kernramp in de geschiedenis. De onderzochte wormen leven in de bodem van de meren. De Journal of Environmental Radioactivity meldt dat van een bepaalde wormensoort in normale omstandigheden slechts 5 procent op zoek gaat naar een partner voor de voortplanting, terwijl dat in de besmette meren gestegen was tot 22 procent.
Het is de eerste keer dat zo’n drastisch effect van radioactiviteit op een diersoort wordt beschreven. Een verklaring voor de waarneming was gauw gevonden: seksuele voortplanting maakt het, door het uitwisselen en herschikken van genetisch materiaal afkomstig van twee individuen, mogelijk om schade aan het DNA te herstellen. Beschadigde stukken DNA kunnen vervangen worden door intacte stukken afkomstig van een partner.
Het lijdt geen twijfel dat de enorme radioactiviteit die met de ontploffing in Tsjernobyl vrijkwam, massale schade veroorzaakte aan het genetisch materiaal van alles wat in de buurt leefde.
Mannen schrijven anders dan vrouwen. En het verschil is zo opvallend dat een eenvoudig computerprogramma het onderscheid in 80 procent van de gevallen correct kan maken. Het vakblad Literary and Linguistic Computing rapporteert dat het onderscheid te maken heeft met het verschil in de frequentie van het gebruik van bepaalde kleine sleutelwoorden. Mannen gebruiken meer lidwoorden en het woordje ‘en’, vrouwen meer woorden als ‘voor’, ‘met’ en ‘niet’. Een verklaring werd niet gegeven.
Honden die gestreeld worden, genieten echt van de handeling. The Veterinary Journal brengt een studie waarin de concentraties van natuurlijke stoffen die samenhangen met een gelukkige en relaxe geest, zoals endorfinen en dopamine, in het bloed van honden en hun eigenaars gemeten werden tijdens een lange streelpartij. Bij zowel de eigenaars als hun huisdieren verdubbelden alle gemeten waarden. En de bloeddruk van beide partijen daalde merkbaar.
Een virus met een diameter van 400 nanometer, beschreven in Science, is veruit het grootste virus dat tot dusver is waargenomen. Het is zelfs groter dan sommige bacteriën, maar het mist cruciale genen die in alle bacteriën voorkomen. Het heeft negenhonderd genen, wat drie keer meer is dan de vorige virale recordhouder. Het virus werd gevonden in het koelwater van een Engelse elektriciteitscentrale. Het zou verwant zijn aan het pokkenvirus en zou vooral amoeben besmetten.
Samengesteld door Dirk Draulans