Hubert Van Humbeeck

Voorzitter Paul Wolfowitz van de Wereldbank hielp zijn vriendin aan een topjob. Zijn tegenstanders missen de kans niet.

Spektakel tijdens de voorjaarsvergadering van de Wereldbank in Washington vorige week. In de grote hal van het gebouw waar de bank haar hoofdkwartier heeft, riepen werknemers om het ontslag van voorzitter Paul Wolfowitz (63). Die bevindt zich in het oog van een storm, sinds bekend werd dat hij zijn vriendin Shaha Riza (53) aan een baan bij het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken hielp en voor haar daarbij een salaris bedong, dat na enkele fikse verhogingen hoger uitkomt dan dat van minister Condoleezza Rice zelf.

Wolfowitz was onderminister van Defensie onder de omstreden Donald Rumsfeld en een grote voorstander van de oorlog met Irak. Hij was er, volgens sommigen, zelfs de architect van. In juni 2005 stalde president George W. Bush hem bij de Wereldbank. De voorzitter van de Wereldbank is traditioneel een Amerikaan, terwijl het Internationaal Muntfonds door een Europeaan wordt geleid. De aanstelling van Wolfowitz was toen al omstreden: werknemers van de bank en vele Europese aandeelhouders zagen het niet zitten met de neoconservatief, die bovendien liet weten dat hij in de eerste plaats de interne corruptie zou bestrijden.

Die grote woorden keren zich nu tegen hem. Omdat zijn vriendin, een econome bij de bank, niet onder zijn leiding kon blijven werken, regelde hij voor haar een baan bij het State Department – met dien verstande dat de Wereldbank haar riante salaris blijft betalen. Het werd ondertussen ook duidelijk dat de voorzitter zelf tussenbeide kwam om haar fikse bonussen te laten toekennen.

Wolfowitz liet weten dat het hem allemaal spijt en dat hij een fout heeft gemaakt. De kans is klein dat de zonde hem zomaar wordt vergeven. Hij zou de instelling in diskrediet hebben gebracht en het vertrouwen van zijn staf zijn verloren. President George W. Bush blijft hem steunen, maar verwacht wordt dat belangrijke Europese aandeelhouders zoals Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk de kans niet zullen missen om de weinig populaire Wolfowitz eruit te knikkeren. Ze proberen nu al in toenemende mate om arme landen via eigen, Europese kanalen te helpen. Dat maakt de toekomst van de Wereldbank helemaal onzeker.

Met Wolfowitz komt overigens opnieuw een neoconservatieve diehard uit de stal van vicepresident Dick Cheney in het nauw. Donald Rumsfeld werd vorig jaar aan de kant geschoven als minister van Defensie. Het mandaat van John Bolton als Amerikaans ambassadeur bij de Verenigde Naties werd niet verlengd. Minister van Justitie Alberto Gonzales ligt onder vuur omdat hij het gerecht om politieke tussenkomsten zou hebben gevraagd. Het wordt in Washington steeds kouder rond George W. Bush.

Hubert van Humbeeck

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content