Han Renard

Franstalige tieners blijken bar slecht te zijn in wiskundetoetsen. ‘We hebben echt een probleem’, zegt de Franstalige minister van Onderwijs.

Eind juni legden alle Franstalige leerlingen van het tweede middelbaar hetzelfde examen wiskunde af, een evaluatietoets om te meten of ze op het eind van de eerste graad secundair de vereiste kennis bezitten. Het gaat om wat leerlingen minimaal onder de knie moeten hebben om naar het derde middelbaar over te mogen. En dus wordt de lat niet heel erg hoog gelegd. Viel dat even tegen. Negentig procent van de resultaten zijn inmiddels geteld en het plaatje oogt niet fraai. Slechts een op de twee leerlingen slaagde voor de toets, met een gemiddelde score van 50,6 procent – het slechtste resultaat van de voorbije vijf jaar.

Beneden alle peil, vinden Franstaligen onderwijsexperts, zeker omdat de moeilijkheidsgraad van de toets jaar na jaar naar omlaag gaat. Sommige vragen waren van lagereschoolniveau, en toch bakten heel wat leerlingen er niets van. ‘Dramatisch’, zei Marie Jaspers, een gepensioneerd doctor in de wiskunde van de Université de Liège in Le Soir. Zij bestudeert al jaren de wiskunderesultaten in het Franstalig onderwijs.

Aan de talrijke lezersreacties te zien, zit het ook de Franstalige ouders hoog. Algemene teneur: dat krijg je als leerlingen hun tijd mogen verknoeien met computerspelletjes in plaats van huiswerk te moeten maken. Maar vooral de politiek is kop van Jut. Dertig jaar lang heeft die volgens menige boze krantenlezer met modieuze onderwijshervormingen het Franstalig onderwijs naar de vaantjes geholpen.

Onderwijsexperts zien verschillende oorzaken voor de slechte wiskundeprestaties. Zo is er de te brutale overgang van het lager naar het middelbaar onderwijs. Ook zouden Franstalige leerlingen theoretisch niet onderlegd zijn. Het examen is op zich niet zo moeilijk, maar je moet wel je theorie paraat hebben. Met intuïtie alleen red je het niet. Voorts kunnen scholieren niet blijven zitten in de eerste graad secundair van het Franstalig onderwijs. Als tieners weten dat ze automatisch van het eerste naar het tweede middelbaar kunnen, is het knap lastig om ze te motiveren om goed te studeren.

En toch. Hoewel ze sterk achterbleven bij de resultaten van Vlaamse jongeren, hadden Franstalige scholieren in het internationale PISA-onderzoek van 2012 hun wiskundescore aanmerkelijk verbeterd in vergelijking met het onderzoek van 2009. Mede daardoor komt het huidige debacle als een koude douche. Franstalig minister van Onderwijs Marie-Martine Schyns (CDH) wil de examenresultaten eerst grondig analyseren en voorlopig geen grote uitspraken doen. Maar ze gaf bij monde van haar woordvoerder wel toe dat het Franstalig onderwijs ‘un vrai problème’ heeft.

Han Renard

Het zit ouders hoog dat hun kinderen tijd mogen verknoeien met computerspelletjes in plaats van huiswerk te moeten maken.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content