Microsoft heeft er een vijand bij: de milieujongens. Het nieuwste besturingssysteem, Windows Vista, zal de ecologische impact van computers verdubbelen.

Bill Gates slaagt er telkens weer in om de komst van een nieuw besturingssysteem als een revolutie aan te kondigen, maar in essentie verschilt Windows Vista nauwelijks van Windows 95. Dat besturingssysteem was de eerste grafische interface van Microsoft, waarbij de communicatie met de computer verloopt via een muis, openklappende menu’s, werkbalken en icoontjes. De voorganger van dat besturingssysteem, Microsoft DOS, voerde dezelfde taken uit via eenvoudige tekstcommando’s. Ook een moderne computer kan perfect gestuurd worden via tekstcommando’s – dat is het geval bij een deel van de niet-commerciële Linux-besturingssystemen.

Microsoft kiest er echter voor om de grafische omgeving van Windows steeds spectaculairder te laten ogen. Windows Vista vereist opvallend meer processorkracht (1000 Mhz), werkgeheugen (1000 MB) en harde schijfruimte (15.000 MB) dan zijn voorganger, Windows XP (300 Mhz/128 MB/1500 MB). Maar het is vooral de vereiste grafische kaart die maakt dat bijna geen enkele computer die nu op ons bureau staat, geschikt is voor het nieuwe besturingssysteem van Microsoft. Vista heeft bij het uitvoeren van doorsnee computertaken evenveel grafische kracht nodig als bij het spelen van een (zware) computergame. Nochtans is een besturingssysteem niet het doel van een computer, maar slechts een middel om andere toepassingen te laten werken.

Op termijn moet iedereen overschakelen naar Vista, willen of niet. Begin 2009 zet Microsoft alle ondersteuning voor Windows XP stop. Vanaf dan worden er bijvoorbeeld geen ‘patches’ meer geleverd: software die het besturingssysteem bestand moet maken tegen nieuw ontdekte beveiligingslekken. Wie koppig met de ‘verouderde’ machine verder werkt, zal na een tijd in de problemen komen. Er zullen zich meer en meer kwaadaardige programma’s op de computer nestelen, waardoor die steeds trager gaat draaien en uiteindelijk onbruikbaar wordt. Apple past dezelfde tactiek toe, al draait de tredmolen daar iets minder snel.

FLINKE KERNCENTRALE

Volgens een studie van de Britse overheid, die in maart werd gepubliceerd, zou een overstap naar het gratis besturingssysteem Linux de milieulast van computers halveren. Wie Windows gebruikt, wordt gedwongen om elke drie tot vier jaar een nieuwe computer te kopen. In het geval van Linux is dat slechts om de zes tot acht jaar. Een computer waarop Windows draait, verbruikt ook twee keer zoveel energie als een computer die is uitgerust met een (grafisch) Linuxsysteem.

Microsoft is niet op zijn eentje verantwoordelijk voor de technologische veroudering van computers. Bijvoorbeeld de opgang van internet, de overschakeling van diskette naar cd-rom en de komst van USB-verbindingen maken dat een nog steeds werkende computer van tien jaar oud vandaag compleet verouderd is, of er nu Windows of Linux op draait. Maar gezien de dominantie van Windows – het besturingssysteem draait op meer dan 90 procent van alle computers – zorgen de steeds zwaardere interfaces voor een opmerkelijk hoge milieulast.

Een computer die optimaal geschikt is voor Vista verbruikt tot meer dan 400 watt elektriciteit, terwijl het verbruik van het topmodel van drie jaar geleden, prima geschikt voor Windows XP, slechts tot 150 watt piekt. Als we aannemen dat een computer 4 uur per dag op volle kracht werkt en de rest van de dag uit staat, dan vraagt de overschakeling naar Windows Vista alleen al in de Benelux een bijkomend vermogen van meer dan 600 megawatt – een flinke kerncentrale. En dan hebben we het niet eens over de elektriciteit en de grondstoffen die nodig zijn om miljoenen nieuwe computers te produceren, noch over de milieu-impact van miljoenen oude computers die als elektroschroot naar Aziatische landen worden verscheept.

Als Microsoft wil beletten dat Windows straks de gloeilamp achterna gaat – die in steeds meer landen verboden zal worden ten voordele van de veel duurzamer en zuiniger spaarlamp – kan het zich voor een volgend besturingssysteem misschien beter concentreren op een economischer gebruik van computerkracht.

DOOR KRIS DE DECKER

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content