
‘We willen geen geweld’
Rasjad Al-Bajumi, plaatsvervangend leider van de Moslimbroederschap, over de eisen van de islamisten.
© DER SPIEGEL
Binnen de niet aflatende beweging in Egypte die korte metten wil maken met het regime van Hosni Mubarak, vormt de Moslimbroederschap een sterke maar onberekenbare factor. Zeker in het Westen wordt het democratische gehalte van de broeders nogal eens betwijfeld.
Breekt voor Egypte nu een nieuwe tijd aan?
Rasjad Al-Bajumi: Na dertig jaar onderdrukking, corruptie en dictatuur staan we definitief op een keerpunt. De vraag is nu: willen we de weg vrijmaken voor democratie en mensenrechten, of willen we verder dictatuur? De revolutie zal zolang doorgaan tot onze eisen ingewilligd zijn.
En welke zijn dat?
Al-Bajumi: Eerst hebben we een verandering van regime nodig. We willen een nieuwe regering. Ten tweede moeten er nieuwe verkiezingen komen. Het huidige parlement heeft geen legitimatie; het is slechts op grond van massale verkiezingsfraude tot stand gekomen. Ten derde moeten onmiddellijk alle politieke gevangenen worden vrijgelaten. Wij willen gerechtigheid. En ten slotte behoeven we een overgangsregering, waarin ook alle oppositiegroepen vertegenwoordigd zijn.
Is er in deze overgangsregering ook plaats voor Mohamed ElBaradei? Aanvaardt u hem als kandidaat?
Al-Bajumi: Onze eisen zijn verenigbaar met de eisen van alle oppositiegroepen, met inbegrip van de jeugd en niet alleen van de politieke partijen. Maar het is te vroeg om het te hebben over nieuwe leiders. Het is nu eerst het volk dat beslist.
De Moslimbroederschap geldt als de grootste oppo-sitiebeweging van Egypte. Waarom bent u niet present bij de betogingen?
Al-Bajumi: Wat een onzin! Natuurlijk zijn we present. Maar als organisatie stellen we ons terughoudend op. We treden niet aan met onze slogans. We willen niet dat deze revolutie wordt voorgesteld als revolutie van de Moslimbroeders, als islamrevolutie. Dit is een volksopstand van alle Egyptenaren.
In het Westen bestaat de vrees dat de Moslimbroederschap zich voorbereidt op de macht, dat ze Egypte wil veranderen in een godsstaat.
Al-Bajumi: Het Westen wil niet naar ons luisteren. Wij zijn geen duivels. Wij willen vrede, geen geweld. Onze religie is geen duivelse religie. Onze religie respecteert de andersgelovigen, dat behoort tot onze principes. Maar dit regime stelt ons bewust in een kwaad daglicht, en manipuleert de publieke opinie.
Hoeveel leden heeft uw beweging?
Al-Bajumi: Ik weet het niet, we tellen ze niet. De regering zegt dat we met drie miljoen en meer zijn. Ik weet alleen dat we overal zijn: in elke stad, in elk dorp, in elke buurt. We zijn een onmisbaar deel van het volk.
Hoeveel Egyptenaren zouden u hun stem geven, als er binnenkort vrije verkiezingen zouden zijn?
Al-Bajumi: Laten we afwachten tot het volk zich uitspreekt. Dit is een tijd van ommekeer en van democratische overgang. Daarover moeten we het nu hebben, niet over verkiezingsuitslagen.
Zal het land opnieuw tot rust komen?
Al-Bajumi: Alleen de regering is verantwoordelijk voor de chaos. Ik zweer u dat de Moslimbroederschap niet heeft opgeroepen tot geweld en dat ook niet zal doen.
© DER SPIEGEL