Overal in gratis parkeerplaatsen voorzien zou niet slim zijn, zegt mobiliteitsexpert Kris Peeters. ‘Dan nemen nog meer mensen de auto. We kunnen beter meer ruimte geven aan de fiets.’

Wordt het geen tijd voor een actief parkeerbeleid voor fietsers? Als we fietsers systematisch de beste en mooiste parkeerplaatsen geven, zal er stap voor stap wel iets veranderen. (Saskia Mercelis, Boom)

KRIS PEETERS: Absoluut! De fiets is een gezond, milieuvriendelijk en democratisch vervoersmiddel dat we zeker moeten promoten. Maar een gebrek aan fietsenstalling, zowel bij de eigen woning als op de plaats van bestemming, is voor veel mensen een struikelblok. Bij de bouw van nieuwe woningen zouden er standaard x-aantal fietsenstallingen moeten komen. Bovendien worden fietsen almaar gesofisticeerder – denk maar aan de elektrische variant – waardoor de kans op diefstal ook verhoogt.

Ik betaal verkeersbelasting om met mijn auto op de openbare weg te rijden en om te parkeren. Maar voor een parkeerplaats moet ik nog eens betalen. Is dat wel wettelijk? (Freddy Breine)

PEETERS: De rijtaks is bedoeld voor het gebruik van een auto, hij geeft geen recht op gratis gebruik van alle infrastructuur. Voor sommige tunnels en bruggen moet u toch ook betalen? Mensen onderschatten altijd de kostprijs van parkeren: de aanleg en het onderhoud zijn heel duur. Een collega berekende ooit dat een parkeerplaats op openbaar domein zo’n 7500 euro kost, plus 400 euro onderhoud per jaar. Daar betalen we allemaal samen voor via de belastingen, ook mensen die geen auto hebben. Dus is het maar billijk dat mensen die zulke plaatsen gebruiken, hun duit in het zakje doen. Bovendien krijgen ze extra comfort: door parkeren betalend te maken, laten meer mensen de auto thuis of gaan ze elders parkeren, waardoor er meer plaats is voor de rest.

Ik ben van plan een elektrische auto te kopen. Maar in Poperinge, waar ik elke dag heen rij, is er maar één oplaadpaal, op de markt. Zouden we niet beter oplaadpalen plaatsen aan bedrijven en scholen, om het elektrisch rijden te promoten? (Rik Bottez, Oostende)

PEETERS: Ik denk niet dat elektrische wagens per definitie beter zijn. Ten eerste moet die elektriciteit ook worden geproduceerd, en op dit moment kunnen we niet garanderen dat het om hernieuwbare stroom gaat. Bovendien ontstaat het verhaal dat elektrisch rijden goed is voor het milieu, waardoor mensen nog meer gaan rijden. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Door allemaal elektrisch te gaan rijden, zullen de files en parkeerproblemen niet verdwijnen. En wat betreft de laadpalen: ook daar stap ik niet mee in het verhaal van ‘hoe meer, hoe beter’. We moeten ze op weloverwogen plaatsen zetten. Als we minder auto’s in de stad willen, moeten we geen laadpalen plaatsen in het centrum, maar bijvoorbeeld wel aan de park & ride aan de stadsrand. En ook scholen en bedrijven lijken me geen ideale plek: hoe meer parkeer- en laadplaatsen je daar voorziet, hoe meer mensen de auto zullen nemen.

Vraag van de week

In Japan geldt een andere wetgeving voor de zogenaamde ‘Kei Car’: een auto die kleiner is dan 3,40 meter. Kunnen we het parkeerprobleem niet oplossen door kleinere auto’s minder belasting of parkeergeld te laten betalen? (Herman Umans, Herentals)

PEETERS: In Japan mag je pas een auto kopen als je kunt aantonen dat je een plaats hebt om die te stallen. Voor microwagens geldt die vereiste niet, vandaar hun populariteit. Maar los daarvan zijn micro-auto’s, lichte wagens en alternatieven, zoals de velomobiel, zeker de toekomst. Die zijn beter voor het milieu en ze nemen minder ruimte in beslag. Op dit moment kopen we allemaal te grote auto’s. We rijden het hele jaar door met een volumewagen waar vaak maar één persoon in zit, om twee weken per jaar met het hele gezin op reis te kunnen. Daarom zouden we beter streven naar een systeem van beschikbaarheid van auto’s, in plaats van bezit. En de overheid moet ook slimmer belasten. Zo wordt een te zware en te grote auto als de Porsche Cayenne Hybride fiscaal bevoordeeld, wat bezwaarlijk de bedoeling kan zijn.

Hoe Vlaams is de N-VA nog? Stel uw vraag aan politicoloog BART MADDENS.

Mail uw vragen naar mijnvraag@knack.be en maak kans op twee filmtickets.

Stefanie Van den Broeck

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content