Superminister Christine Lagarde over de nieuwe poging om de Franse arbeidsmarkt te hervormen.
Waarom zijn de Fransen pessimistischer gestemd dan de gemiddelde Europeaan? Daar is toch weinig reden toe?
CHRISTINE LAGARDE: Dat klopt. In tegenstelling tot wat veel Fransen lijken te denken, hebben ze het echt niet slecht. Het onderzoek waar u naar verwijst, leert dat de Fransen wantrouwig staan tegenover de instellingen. Ook het parlement en de media. We werken hard om daar verandering in te brengen. Het voordeel van Nicolas Sarkozy is dat hij de Fransen vanaf het begin van zijn presidentscampagne duidelijk heeft gemaakt wat hij wou. Toch werd hij met een meer dan stevige meerderheid verkozen.
Hoe moeilijk is het om een land te hervormen dat niet goed naar de werkelijkheid kijkt?
LAGARDE: Frankrijk heeft een lage inflatie en er is de voorbije twee jaar gestaag minder werkloosheid. Zoals het Franse welvaartssysteem is er geen tweede in de wereld. Het niveau van de sociale zekerheid, de gezondheidszorg en de werkloosheidsvergoedingen kan de vergelijking met elk ander land doorstaan. Maar ik vrees dat de socialistische 35-urige werkweek de Fransen een ongezonde blik op werk heeft gegeven. Alsof het iets is dat bijna tegennatuurlijk is. Terwijl het integendeel een positieve factor is die bijdraagt tot de algemene rijkdom. We moeten dat negatieve beeld omdraaien, en dat doen we bijvoorbeeld door overuren minder duur te maken.
U leidde in de VS een groot advocatenkantoor. Dat was een volstrekt andere wereld?
LAGARDE: In Amerika wordt werk naar waarde geschat. Een ander verschil heeft te maken met keuzevrijheid en flexibiliteit. Neem de maatregel die het maken van overuren gemakkelijker maakt. Mensen kunnen kiezen voor meer geld of voor meer vrije tijd. Ze vallen daarmee niet uit het stelsel.
Wat u niet zegt, is dat u van de Fransen toch wel een bepaalde opoffering vraagt?
LAGARDE: Opoffering? Ik verkies het woord inspanning. Dat heeft een positievere klank. Mensen die langer werken, creëren ook meerwaarde.
Ondanks de sterke euro heeft Duitsland duidelijk minder problemen met de concurrentie uit China dan Frankrijk. Schikte Frankrijk zich te traag naar de globalisering van de wereldeconomie?
LAGARDE: U mag de twee landen niet vergelijken. Verbazend veel Franse bedrijven zijn zeer actief op de internationale markt. Hun antwoord op de globalisering was vaak dat ze met hun investeringen over de grens trokken. Het zou me niet verbazen als de Franse 35-urige werkweek daar iets mee te maken had. Daarom proberen we die wet nu ook te versoepelen.
De verwachte groeicijfers zijn wel bijzonder optimistisch.
LAGARDE: Anders dan de meeste Fransen ben ik nu eenmaal optimistisch van natuur. Maar de cijfers zijn natuurlijk ook wat ze zijn. Alles wijst erop dat we met een groei van 2 tot 2,5 procent van het bruto binnenlands product binnen de marges blijven die bij de opmaak van de begroting voor 2007 waren vooropgesteld.
© Newsweek