Na de theorie nu de praktijk. Aan de slag dus, maar met welke aandelen? En hoeveel? We vroegen het aan Alain Deneef, hoofdredacteur van Inside Beleggen, columnist bij Cash, en beursanalist voor Kanaal Z.

Wat zijn de typische valkuilen voor beginnende beleggers?

ALAIN DENEEF: Beginnen op een moment dat de aandelenmarkten al jaren stijgen, er meteen al je geld tegenaan gooien, en geen geduld hebben. Beginners gaan af op geruchten, ze lopen meestal mee met de kudde. Veel kans dus dat ze plots dertig procent van hun vermogen verliezen, of erger. Of ze zetten alles in op één sector. Alleen maar financiële aandelen kopen bijvoorbeeld, omdat de banksector momenteel een hype is door de overnamegolf die er zich afspeelt. Gevaarlijk, want financiële aandelen zijn volgens mij fundamenteel rijp voor een correctie. En stel dat al die bankovernames tóch niet doorgaan? Als je geen oog hebt voor de oranje knipperlichten onder de rooskleurige oppervlakte, neem je onverantwoorde risico’s. Maak dus grondig je huiswerk als je begint te beleggen. Lees er het jaarverslag op na van de bedrijven waarin je wilt investeren.

Welke tips geeft u mee aan absolute beginners?

DENEEF: Beleg volgens thema’s die belangrijk zijn op lange termijn – minstens vijf jaar – zoals energie of alternatieve energie. Een grondstof met toekomst is palmolie. Niet alleen omdat het een groen alternatief is voor benzine, maar ook omdat het een begeerd landbouwproduct is door de grote vraag ernaar in Azië. Focus dus niet te veel op alternatieve energie op zich, maar houd steeds het bredere kader voor ogen. Vergrijzing is een tweede belangrijk thema. Dat wil niet zeggen dat je moet investeren in rusthuizen, maar eerder in farma en biotechnologie. Groeilanden zijn ook interessant om in te beleggen, op voorwaarde dat je de meute niet volgt. Niet dat ik niet geloof in China en de andere BRIC-landen (BRIC = Brazilië, Rusland, India en China: opkomende economieën, nvdr), maar iederéén zit daar al – met dure aandelen als gevolg. Een échte ontdekking is volgens mij Thailand. Alles wijst erop dat het land veel potentieel heeft. Een laatste tip: houd minstens 20 procent cash aan in je portefeuille, om te kunnen profiteren van plotse kansen.

Kunt u vijf namen noemen van defensieve aandelen, als vingeroefening?

DENEEF: Offensief, defensief: het zijn termen die ik allang geschrapt heb uit mijn woordenschat. Ik geloof in langetermijnthema’s. Concrete namen? Total, in de energiesector. Sipef en Socfinasia voor palmolie. In de farmasector denk ik aan Pfizer, ThromboGenics en Devgen. Groeilanden zijn al iets speculatiever. Mijn tips: Bangkok Bank, Thai Airways, of Texaf in Afrika.

Hoeveel geld heb je nodig om zinvol met beleggen te beginnen?

DENEEF: Een goede aandelenportefeuille bestaat uit minimum tien à vijftien posities. Om alle bijkomende kosten te drukken, denk ik dat 25.000 euro goed is als startkapitaal. Dan kun je bijvoorbeeld aan de slag met tien posities van 2500 euro. Het moet wél om geld gaan dat je zeker vijf jaar kunt missen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content