Tijdens het Leuvense begrotingsconclaaf eind maart besliste de federale regering om bedrijfswagens een milieuvriendelijk duwtje in de rug te geven met een fiscaliteit die is afgestemd op de CO2-uitstoot. De leasingmaatschappijen tasten in het duister.
12 procent of ongeveer 600.000 van de vijf miljoen wagens die in ons land rondrijden, zijn bedrijfswagens. Gemiddeld leggen die dubbel zoveel kilometers af als gewone auto’s. Bovendien gaat het bij bedrijfswagens vaak om koene modellen, die veel CO2 uitstoten. Tijd om daar iets aan te doen, vond de regering.
Vorige week zag het tijdschema er nog zo uit: vanaf 1 april 2007 moet bij de aankoop van een nieuwe bedrijfswagen de fiscale aftrek verminderd worden tot 70 of zelfs 60 procent als het om een vervuilend exemplaar gaat, terwijl dat vroeger altijd 75 procent was. Voor milieuvriendelijke bedrijfswagens gaat de aftrek dan weer omhoog tot 80 of 90 procent. Vanaf april 2008 wordt de maatregel veralgemeend tot het volledige bedrijfswagenpark.
De leasingmaatschappijen waren er zich vorige week van bewust dat 1 april snel dichterbij kwam. Maar wat er concreet te gebeuren stond, wisten ze toen nog niet. ‘De regering heeft deze maatregel zonder enig overleg met de sector genomen’, zegt Jacques Mollet, secretaris-generaal van Renta, de koepel van de leasingmaatschappijen. Volgens hem is uitstel van executie niet onmogelijk.
Zullen bedrijven nu twee keer nadenken voordat ze hun personeel plezieren met een auto? Mollet: ‘De bedrijven zullen niet tevreden zijn, aangezien de maatregel hen een flinke duit zal kosten. Maar ik denk niet dat ze daarom van vandaag op morgen ál hun wagens zullen binnenbrengen.’ De leasingmaatschappijen wijzen erop dat veel bedrijven nu voor een grote administratieve uitdaging staan: de fiscale aftrekbaarheid zal voortaan voor iedere bedrijfswagen afzonderlijk berekend moeten worden. Hoe dat moet? Dat is een groot vraagteken.
Werner Franck, directeur sales & marketing bij KBC Auto Lease, becijferde dat de fiscale druk hoger zal worden voor liefst 70 procent van de bedrijfswagens. Voor welgeteld 1,7 procent van de bedrijfswagens wordt een fiscale beloning verwacht. ‘Het is dus geen slecht idee om het gebruik van milieuvriendelijke wagens te stimuleren’, vindt Franck. ‘Maar dan moeten die er wel eerst zíjn.’
Het is onze schuld niet dat er vandaag zo weinig groene wagens worden geproduceerd, klinkt het bij Renta. ‘Fabrikanten passen zich aan, maar dat gaat slechts geleidelijk’, zegt Jacques Mollet. ‘In afwachting daarvan zou de regering beter de échte vervuilers aanpakken, zoals de één miljoen privéwagens in ons land die nog steeds zonder katalysator rondrijden.’
Bedrijfswagens worden onterecht geviseerd, want ze worden nooit zo oud en milieuvervuilend als gewone auto’s, is het argument. Zijn leasingmaatschappijen daarom ongerust? Toch niet, vindt Aernout van der Mersch, gedelegeerd bestuurder van ING Car Lease. ‘Zolang het openbaar vervoer niet levert wat nodig is voor een behoorlijk woon-werkverkeer, zal de bedrijfswagen populair blijven.’
Celine De Coster