Han Renard

Staatssecretaris Frédérique Ries (MR) is de eerste ‘FC’, francophone connue. In 1999 ruilde ze het televisiescherm voor een Europees mandaat.

Bijna vijftien jaar lang presenteerde Frédérique Ries het veelbekeken televisiejournaal van de Franstalige commerciële zender RTL/TVI. Meningsverschillen over de inhoudelijke lijn van het journaal – het werd té commercieel, zegt Ries – leidden in de herfst van 1998 tot een breuk tussen RTL en de populaire nieuwslezeres. Bij de vele voorstellen die ze toen ontving, zat ook een aanbod van liberaal topman (en huidig minister van Buitenlandse Zaken) Louis Michel. ‘Ik heb er lang over nagedacht, alle aspecten gewikt en gewogen, en ik heb uiteindelijk toegezegd.’ De intussen tot Belg genaturaliseerde Luxemburgse kreeg de derde plaats op de Europese lijst van wat toen nog de federatie PRL-MCC-FDF heette. Frédérique Ries behaalde 156.259 voorkeurstemmen, een monsterscore. Bij de Franstalige liberalen deed alleen stemmenkanon Louis Michel het beter.

In het Europees parlement ijverde Ries, zelf getrouwd met de joodse industrieel Olivier Goldberg, sterk voor het verbeteren van de relaties met Israël. Dat gegeven heeft zeker meegespeeld toen Michel haar enigszins verrassend staatssecretaris voor Europese Zaken Jacques Simonet liet opvolgen. (Simonet moest zoals bekend in Brussel puin gaan ruimen, nadat de wegens belastingperikelen gecompromitteerde Daniel Ducarme was afgetreden.)

Van journalist tot staatssecretaris, zó ver heeft geen enkele Vlaming het tot dusver geschopt. ‘Toch loopt mijn carrière redelijk parallel met die van Dirk Sterckx’, zegt Ries. ‘We hebben allebei een journalistieke achtergrond en werden in 1999 voor het eerst verkozen in het Europees parlement.’ Ironisch genoeg moesten uitgerekend deze liberale outsiders hun respectieve partijen in februari uit de brand helpen. Sterckx als partijvoorzitter ad interim, Ries als staatssecretaris.

Dirk Sterckx mag anders van geluk spreken, vindt Ries. Vlamingen hebben in de regel minder moeite met bekende koppen in de politiek, gelooft ze. ‘Ik ben een vrouw en blond, et alors? In Vlaanderen lijken de vooroordelen tegenover kandidaten van buiten de politiek minder hardnekkig. Bij ons probeert een bepaalde pers je constant in diskrediet te brengen.’ Misschien een verklaring waarom het aantal politieke ‘FC’s’ op Franstalige lijsten toch erg beperkt blijft.

Han Renard

‘Zolang Flor Koninckx niet hoeft te debatteren over zijn politieke of filosofische wortels, kan hij de SP.A stemmen opleveren.’ (Jan Callebaut, Censydiam)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content