De vorige vrijdag ten grave gedragen prins Rainier was de vurigste supporter van Monaco.

Prins Rainier III zette Monaco niet alleen politiek op de kaart van Europa, hij droeg ook meer dan een steentje bij tot het succes van de plaatselijke voetbalclub. Vorig seizoen bereikte Monaco zelfs de finale van de Champions League. De club waar al tal van vedetten een dik belegde boterham verdienden, wordt nochtans lang niet door iedereen op handen gedragen. De voorzitter van Lyon, Jean-Marie Aulas, wees er al meermaals op dat het voordelige Monegaskische belastingsysteem in wezen de transfermarkt vervalst.

Het gunstige fiscale regime is echter maar een van de redenen waarom stervoetballers voor het prinsdom kozen. Ook de financiële steun van prins Rainier aan de club, die amper toeschouwers naar het stadion krijgt, zou velen overtuigen. Rainier zag al in de jaren vijftig in dat het voetbal, net als de Formule 1, heel wat kon betekenen voor zijn staatje. Onder leiding van de legendarische trainer André Leduc, op een blauwe maandag nog aan de slag bij Standard, pakte Monaco in 1960 zijn eerste prijs : een zege in de Franse beker.

Rainier was trouwens niet enkel mecenas, hij dacht ook voortdurend mee over formules om het voetbal aantrekkelijker te maken, zoals de afschaffing van de muur bij vrije trappen, tijdelijke uitsluitingen, het afschaffen van de buitenspelregel en intrappen in plaats van ingooien. Het vermaarde internationale juniorentoernooi dat elk jaar in Monaco plaatsvindt, vormde een interessant testlaboratorium. Hoewel geen van de voorstellen in nieuwe regels werd gegoten, brachten ze wel een reflectieproces op gang. Ook na de dood van prins Rainier zal Monaco een toonaangevende rol blijven spelen in het Franse en het internationale voetbal. Troonopvolger prins Albert is namelijk even bezeten van het voetbal als wijlen zijn vader. (PB)

Zinédine Zidane verklaarde dat de geruchten over zijn mogelijke terugkeer naar de Franse nationale ploeg niet kloppen. Fabien Barthez, die in de vriendschappelijke wedstrijd tussen Wydad en Marseille op 12 februari de scheidsrechter in het gezicht spuwde, krijgt steun uit een onverwachte hoek. Die scheidsrechter in kwestie, de Marokkaan Abdellah El Achiri, deed immers een oproep voor een “redelijke straf”. Jean-Michel Aulas, de voorzitter van Lyon, beweert dat een aantal bestuursleden van PSV de scheidsrechter die het duel tussen PSV en Lyon floot met geschenken heeft overladen. Lucien Laurent is op 98-jarige leeftijd gestorven. Als Franse international scoorde hij tijdens de eindronde van het WK in 1930 in Uruguay de allereerste goal. (PB)

TOPSCHUTTERS : 1. Frei (Rennes) 16 goals ; 2. Ilan (Sochaux), Pagis (Straatsburg), Pauleta (PSG) 12 goals ; 5. Juninho (Lyon) 11 goals.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content