Roken op school mag dankzij terroristen

'Een sigaret is minder gevaarlijk dan een kalasjnikov. '

Franse schooldirecteuren overwegen hun leerlingen opnieuw binnen de schoolmuren te laten roken. Op de stoep rokende leerlingen zijn een te makkelijk doelwit voor terroristen.

Toen Frankrijk na de terroristische aanslagen in Parijs de noodtoestand uitriep, werden sommige vrijheden tijdelijk aan banden gelegd. Dat de vrijheid van minderjarigen om een sigaret op te steken een probleem zou worden, had echter niemand verwacht. Franse jongeren mogen niet roken binnen de schoolmuren. Maar omdat 32 procent van de Franse zeventienjarigen beweert dat dagelijks te doen, zijn directeuren bang dat die op de stoep samentroepende leerlingen een makkelijk doelwit voor terroristen kunnen vormen.

De grootste vakbeweging van schoolhoofden, SNPDEN-Unsa, heeft premier Manuel Valls om meer duidelijkheid gevraagd. Mogen leerlingen tijdens de noodtoestand nog steeds niet op school roken, zoals het ministerie van Volksgezondheid beweerde? Of kunnen schoolhoofden een tijdelijke uitzondering maken en dat toch toestaan, zoals het ministerie van Onderwijs liet verstaan? Sommigen kozen voor die laatste oplossing. ‘Want een sigaret en een kalasjnikov zijn niet even gevaarlijk’, aldus schooldirecteur Michel Richard.

Een volledig rookverbod voor scholieren leek bij niemand op te komen. Zo diep zit de sigaret blijkbaar in de Franse cultuur verankerd. Elk jaar worden er alleen al in Parijs 350 ton aan sigarettenpeuken van de straat geraapt. De meeste Europese landen hebben het aantal rokers de laatste tien jaar zien dalen als gevolg van duurdere taksen, gezondheidscampagnes en strengere regels. In Groot-Brittannië is het aantal rokers met 6 procentpunten gedaald tot een vijfde van de bevolking en amper 13 procent van de Noren steekt nog eens een sigaret op. Maar in Frankrijk blijft het aantal rokers stabiel op zo’n 25 procent. Sinds 2008 roken Franse tieners zelfs meer. Het gevolg is dat tabak de voornaamste vermijdbare doodsoorzaak is in het land, daarmee alcohol of verkeersongevallen ver achter zich latend.

Opeenvolgende Franse regeringen hebben nochtans geprobeerd om het roken te ontmoedigen. De taksen op tabak werden afgelopen jaar niet verhoogd, maar er kwam wel een rookverbod in cafés en op kantoren. In mei zal minister van Volksgezondheid Marisol Touraine, na jaren van tegenstand door de tabakslobby en de sigarettenverkopers, neutrale sigarettenpakjes verplichten. De merknaam zal nog zichtbaar zijn, maar de rest van het pakje zal volstaan met gezondheidswaarschuwingen tegen een vaalbruine achtergrond.

De populariteit van de sigaret is des te opmerkelijker omdat de Fransen er doorgaans een gezonde levensstijl op na houden. Fransen sporten weinig, maar ze eten niet veel junkfood en ze drinken niet overmatig. Daardoor blijven ze slanker, leven ze langer en lijden ze minder aan hart- en vaatziekten dan de inwoners van de meeste welvarende landen. Enkel de sigaret blijft een prominente plaats innemen. Zo roken veel tienermeisjes omdat ze beweren daardoor slank te blijven of cool te zijn.

© The Economist

Frankrijk is een van de weinige Europese landen waar het aantal rokers niet daalt.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content