Ingrid Van Daele
Ingrid Van Daele Ingrid Van Daele is redacteur bij Knack

De parlementsverkiezingen in Rusland brachten geen verrassingen.

Bij de parlementsverkiezingen van zondag 7 december behaalde de ‘Kremlinpartij’ Verenigd Rusland volgens de voorlopige resultaten op maandag een duidelijke meerderheid (36,84 procent). Grote verliezer was de Communistische Partij van Gennadi Zjoeganov (12,7 procent), die de helft van de stemmen moest prijsgeven vergeleken met de verkiezingen van 1999. Ook de marktgerichte liberale partijen Jabloko en Unie van Rechtse Krachten (SPS), gesteund door de oligarch Mikhaïl Chodorkovski, kregen een flinke opdoffer. Zij halen de drempel van 5 procent wellicht niet.

Wie het wel verrassend goed deed, was de ‘liberaal-democratische’ partij (LDPR) van de ultranationalist Vladimir Zjirinovski. Hij behaalde volgens de voorlopige stembusuitslag ongeveer 11,8 procent en verdubbelde daarmee zijn resultaat van 1999. Bij de parlementsverkiezingen van 1993 verraste hij vriend en vijand met bijna een kwart van de stemmen. Groots zag de nationalistische leider het wel: hij zou het Russische Rijk opnieuw uitbouwen, voorspelde hij. Aan buitenissige ideeën heeft hij immers geen tekort. Hij stelde ooit voor de afname van de Russische bevolking te bestrijden door de invoering van de polygamie. Straffe taal, en toch. Zjirinovski blijft, net als zovele andere politici, traditioneel een getrouwe volgeling van het Kremlin. Hetzelfde geldt voor de nieuwe patriottische partij, Thuisland (9 procent), die vooral gesteund wordt door de zogenaamde hardliners van het Kremlin.

Alles bij mekaar zou president Vladimir Poetin zijn greep op de Doema alleen nóg meer versterken. Voor het eerst sinds de val van de Sovjet-Unie behaalde een pro-Kremlin-partij een duidelijke overwinning. Waarnemers, onder wie Boris Jeltsin, wijzen erop dat de resultaten Poetin bovendien voldoende steun geven om een grondwetswijziging door te voeren. Op die manier zou de president voor zichzelf de weg naar een derde ambtstermijn kunnen openen.

Eerst is het wachten op de definitieve resultaten van de verkiezingen. Volgens de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), alsook volgens de Communistische Partij van Gennadi Zjoeganov, zijn die niet verlopen zoals het hoort. De media zouden tijdens de campagne vooral president Poetin gesteund hebben en de Communisten hebben doodgezwegen. In de hoofdstad zouden volgens sommigen zelfs stemmen van overledenen zijn binnengebracht. Zjoeganov is er niet over te spreken. Voor het persbureau Reuters verklaarde hij: ‘Jullie nemen allemaal deel aan een wansmakelijke vertoning die om de een of andere reden een verkiezing wordt genoemd.’ Volgens de officieel verspreide resultaten draaiden ze alvast in zijn nadeel uit.

Ingrid Van Daele

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content