Ubizen en Real Software zijn verwikkeld in een brutale overnamestrijd.
De netwerkbeveiliger Ubizen en het IT-bedrijf Real Software waren ooit parels aan Vlaanderens technologiekroon. Dat weten de Vlamingen wel. Veel huisvaders hebben er spaargeld in gestopt en er, na het inzakken van de beurskoersensoufflé en het overwaaien van de nieuwetechnologiehype, ook aardig wat centen aan verloren. Sinds enkele jaren zinken de grafieken van Ubizen en Real Software diep in het rood. De parels hebben hun glans verloren en redding lijkt alleen nog uit het buitenland te komen. Beide bedrijven zijn verwikkeld in een brutale overnamestrijd en raken ondertussen steeds meer in ademnood. Het zo broodnodige verse geld blijft uit, de medewerkers zijn gedemotiveerd. Ernstige financiers hekelen de soap die zich rond beide bedrijven afspeelt.
Het Britse consortium Ubidco (de durfkapitaalfondsen Apax en Kennet) wil Ubizen kopen. De Vlaamse aandeelhouders – met voorop uitgever Concentra die zich aan het internetavontuur vergreep – hebben hun papier al verkocht. Daar kregen ze snel spijt van. Het Amerikaanse Betrusted bood immers meer en de branchegenoot was volgens Stijn Bijnens en zijn managers een betere overnemer. Maar verkocht is verkocht, antwoordden de Britten, en met wat extra geld maakten ze een eind aan de lange juridische strijd van de Vlaamse referentieaandeelhouders. Aan de vooravond van de cruciale buitengewone algemene vergadering is de voormalige Vlaamse parel voor 35 procent eigendom van Ubidco en 43 procent van Betrusted. De beide buitenlanders vinden dat de Vlaming hen al veel geld heeft gekost en minimaliseren de noodzakelijke kapitaalverhoging. Waarschijnlijk gaan de Britse kapitalisten en de Amerikaanse IT-lui Ubizen onder elkaar ‘herverkavelen’. Als Deminor, de beschermer van de kleine aandeelhouder, geen roet in het eten gooit. De twintig procent beursgenoteerde aandelen zouden bij de operatie te veel verliezen. Het zo veelbelovende Ubizen van Trends Manager van het jaar Stijn Bijnens wordt dus gewoon een klein Vlaams bedrijf.
Bij Real Software gaat het nog slechter. Oprichter Rudy Hageman verslikte zich in Amerikaanse overnames waardoor zijn softwarebedrijf zwaar in de problemen kwam. De banken zetten de stichter aan de dijk en Theo Dilissen bewerkte een succesvolle ommekeer. Die leverde hem de titel Manager van het jaar op, al bleek de turn around achteraf niet volledig geslaagd te zijn. Het Amerikaanse fonds Gores Technology Group LLC kocht de bankschulden en dus ook het bedrijf voor een prikje. Dilissen en Real Software herademden: een nieuwe toekomst. Maar Hageman en de zijnen, die nog een pak aandelen bezitten en vooral schuldvorderingen, verkopen hun vel duur. Zij hebben nu een nieuw financieel plan klaar om de Amerikanen een hak te zetten. Op minder dan vier weken voor de beslissende aandeelhoudersvergadering woedt bij Real Software de machtsstrijd dus alweer in volle hevigheid. Intussen publiceert het softwarebedrijf catastrofale cijfers voor het vierde kwartaal 2003. Real Software is verlamd door het uitblijven van vers kapitaal.
Belgian soap operas, commentariëren buitenlandse kranten. En de Commissie voor het Financie-, Bank- en Assurantiewezen zit op beide dossiers, maar laat betijen. De overnamewet, die na de catastrofe van de Generale Maatschappij tot stand kwam, waarborgt geen keurig werk. De voormalige parels aan Vlaanderens kroon zijn er het slachtoffer van.
Guido Despiegelaere
Veel Vlaamse huisvaders hebben aan beide bedrijven aardig wat centen verloren.