De traditionele cabrio verliest snel aan populariteit ten voordele van de coupécabriolet (CC), die het beste van twee concepten combineert. De Mercedes SLK zette de toon, de Peugeot 206 CC zorgde voor de doorbraak.
Stoere binken zweren bij een stoffen vouwdak dat manueel wordt bediend, vanwege de nostalgie én de voordelen. Want die zijn onmiskenbaar aanwezig. Een stoffen vouwdak neemt minder opbergruimte in beslag en maakt gebruik van een relatief eenvoudig hydraulisch of elektrisch vouwmechanisme. Een stoffen vouwdak weegt en kost ook minder dan de stalen variant. Het staal is dan weer bestand tegen kou en nat, en maakt van een coupécabriolet een auto voor alle seizoenen. In de winter rijd je in een coupé, in de zomer in een cabriolet. In de meeste gevallen kun je al rijdend (tot een maximum van 30 kilometer per uur) van het ene naar het andere switchen. De Volvo C70 sluit die mogelijkheid uitdrukkelijk uit, uit veiligheidsoverwegingen.
De Franse constructeur Peugeot introduceerde het ingenieuze mechanisme van de inklapbare hardtop in de jaren dertig op de 401 Eclipse; driekwart eeuw later zorgt een revival van het systeem ervoor dat de Peugeot 206 CC onbedreigd aan de kop staat van de cabrioverkoop in ons land. Het succesmodel heeft vorige maand een waardige opvolger gekregen: de Peugeot 207 CC rekent af met de tekortkomingen van zijn voorganger en imponeert met zijn elegant voorkomen en sportief rijgedrag, zijn kwalitatief hoogstaande afwerking en een uitzonderlijk sterk motorenaanbod. Peugeot bouwt al langer dan vandaag de beste dieselmotoren. In samenwerking met BMW heeft de Franse constructeur nu ook twee uitstekende benzinemotoren ontwikkeld voor de nieuwe Peugeot 207 CC, die daarmee zijn toppositie in dit marktsegment succesvol wil verdedigen.
De tijd waarin de Franse constructeurs Peugeot en Renault de koek onder elkaar verdeelden, is allicht voorgoed voorbij. Europese en Aziatische concurrenten hebben hun gamma uitgebreid met één of meerdere cabriomodellen, omdat ze bijdragen aan een trendy merkimago. Kandidaat-kopers laten zich immers meer en meer (ver)leiden door emotionele overwegingen. Wie niet in de smaak valt, grijpt naast de prijzen. Dat cabrio’s sterke emoties losmaken, daarover bestaat geen twijfel. Filmsterren worden er niet toevallig in of naast of op afgebeeld, ze versterken elkaars symboolwaarde van succes, rijkdom en elegantie.
ELEGANTIE
Cabrio’s met een stoffen vouwdak zijn vrijwel altijd elegant. De Alfa Romeo Spider, de Jaguar XK cabrio of de Saab 9-3 cabrio zijn zo elegant dat ze een plaatsje verdienen in het museum van schone kunsten. Dat kan niet gezegd worden van alle cabrio’s met een stalen vouwdak. De eerste modellen hadden letterlijk een dikke kont, om plaats te kunnen bieden aan de tweedelige, plompe dakconstructie. De Daihatsu Copen, de Lexus SC 430, de Mitsubishi Colt CZC, de Nissan Micra CC, de Peugeot 307 CC of de Renault Mégane CC: met de kap dicht komen ze geen van alle in aanmerking voor een schoonheidsprijs. De designers moesten hun huiswerk overdoen, en kregen die vloeiende cabriolijn plots wel op papier. De Volvo C70 maar ook de BMW 3 cabrio, de Ford Focus CC, de Opel Astra Twin Top en de VW Eos vallen zowel open als gesloten in de smaak.
Welke cabrio de beste koop is? Het gezaghebbende magazine Auto, Motor und Sport publiceerde in zijn editie van 28 maart een vergelijkende test, die de Astra Twin Top nipt won. De VW Eos greep naast de zege door zijn verschil in prijs en de hogere onderhoudskosten. De test bevestigt dat een coupécabriolet een alleseizoenenauto is geworden, maar ook dat het stalen vouwdak de kofferruimte minstens halveert en dat het laden van de koffer niet vlot verloopt. De coupécabriolet is nog altijd niet de reiswagen waarmee je met het hele gezin en met open dak op vakantie vertrekt. Of de bagage moet thuisblijven. Maar zelfs dan kunnen de kinderen niet op de achterbank. De wind blaast zo hard in hun oren, dat het gevaar op een oorontsteking of een verkoudheid niet denkbeeldig is. Met passagiers op de achterbank kan het windschut niet worden uitgeklapt, waardoor het ook voor de bestuurder en de passagier vooraan onaangenaam winderig wordt. Door het extra gewicht van de dakconstructie stijgt het verbruik lichtjes en rijdt de coupécabriolet minder dynamisch dan een coupé. Open rijden nodigt sowieso niet uit tot snel rijden. Wie in een open auto rondtoert, wil in de eerste plaats gezien worden en pas in de tweede plaats natuur en omgeving zien. Waarom moet een cabrio dan zo nodig een krachtige motor bezitten? Om de status van zijn eigenaar te demonstreren, ja toch. Een cabrio gaat immers veel beter samen met een soepele dieselmotor dan met een krachtige benzinemotor. En als je dan toch bezig bent, opteer dan meteen ook voor de automatische versie, zodat je eens en voor altijd verlost bent van het lastige schakelen. Zo wordt open rijden echt genieten.
DOOR urbain vandormael