Mediatycoon Rupert Murdoch, vooral bekend van pulpbladen, bracht een torenhoog bod uit op de zakenkrant The Wall Street Journal, alom geroemd om zijn betrouwbaarheid en degelijkheid. Wat gebeurt er?

Ewald Pironet

Niemand had het verwacht, zeker niet van mediamogol Rupert Murdoch, 78 jaar en vooral bekend als de eigenaar van pulptitels als het Britse The Sun. Toch lanceerde net hij op 1 mei een bod op het bedrijf achter de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. Hij biedt 5 miljard dollar (3,7 miljard euro).

Het bod is om talloze redenen opmerkelijk. Een: het kwam als een donderslag bij heldere hemel. The Wall Street Journal stond niet te koop, in tegenstelling tot zijn zalmroze Britse tegenhanger Financial Times, in handen van mediabedrijf Pearson. Twee: de biedprijs ligt liefst 65 procent hoger dan wat het bedrijf op de beurs waard werd geacht. Drie: Murdoch had in 2005 netwerksite MySpace overgenomen en verklaarde toen: ‘Het internet is de toekomst van de uitgeverijen.’ Vier: Murdochs imago van uitgever van tabloidbladen met bijbehorende page-three girls vloekt met de ernstige kwaliteitskrant die The Wall Street Journal is.

Murdochs conglomeraat News Corp. is zowat het grootste mediabedrijf ter wereld, met participaties in kranten, televisiestations, filmindustrie en internetbedrijven. Het bod van Murdoch slaat op het bedrijf Dow Jones & Co., dat meer doet dan het uitgeven van The Wall Street Journal – met 2,6 miljoen exemplaren, na USA Today, de grootste krant in de VS. Bij Dow Jones & Co. horen bijvoorbeeld naast de gelijknamige beursindex ook tijdschriften en een elektronische nieuwsdienst. Dat is interessant voor Murdoch, want die dienst kan inhoud aanleveren voor de zakentelevisiezender Fox Business News Channel, waarmee hij binnenkort van start wil gaan.

De sleutel voor een overname van Dow Jones & Co. ligt bij de 35 leden van de familie Bancroft, die The Wall Street Journal al meer dan 100 jaar in handen heeft. Ze heeft 24,7 procent van de aandelen, maar 64,2 procent van de stemrechten. Zonder hun instemming kan er dus weinig gebeuren. De familie heeft in een eerste reactie het bod van Murdoch afgewezen. De familie Bancroft en de werknemers zouden afkerig zijn van Murdoch omdat hij bekend staat om zijn directe interventies op de redactievloer: ‘Rupert Murdoch heeft de bereidheid getoond om kwaliteit en onafhankelijkheid te verpletteren. Er is geen reden om aan te nemen dat hij anders zou omgaan met Dow Jones of met The Wall Street Journal‘, zo luidt het.

Toch zouden sommige jongere telgen van de familie niet helemaal doof zijn voor de lokroepen van Murdoch. En vooral niet blind voor het vele geld. En dan weet je het wel: als er ook maar het kleinste barstje komt in het aandeelhouderschap, is de verkoop slechts een kwestie van tijd. En meestal ook van een verhoging van de prijs.

Of Murdoch dan met The Wall Street Journal gaat lopen, is lang niet zeker. Nu de bal aan het rollen is, zijn andere kapers gesignaleerd. Het concern General Electric, eigenaar van onder meer de belangrijkste financiëletelevisiezender CNBC, zou belangstelling hebben. Ook Google, de onderneming achter de internetzoekmachine, en softwarebedrijf Microsoft worden genoemd. Allemaal zijn ze, net als Murdoch, op zoek naar content, inhoud. En betrouwbaar nieuws en kwaliteitsjournalistiek is meer en meer een zeldzaamheid. Daarvoor wordt diep in de portemonnee getast.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content