Wie bouwt of verbouwt, heeft vaak recht op een premie. Zoeken naar het profijt dat u op het lijf geschreven is, neemt evenwel veel tijd in beslag.
Mensen met een laag inkomen, om maar één voorbeeld te geven, kunnen hun energiebesparende investeringen niet van hun belastingen aftrekken aangezien ze weinig of geen belastingen betálen. Op dat vlak worden ze benadeeld ten opzichte van hun beter gegoede medemens, die fiscale tegemoetkomingen krijgt als hij investeert in dakisolatie, dubbele beglazing of een stookketel met hoog rendement.
Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Milieu Hilde Crevits (CD&V) heeft vorige week zondag besloten om daar iets aan te doen. Speciaal voor de lagere inkomensklasse werkt ze aan een energiepremie die vergelijkbaar is met de belastingkorting. Een bejaarde met een laag pensioen, die 8000 euro investeert in isolerende beglazing, zou vanaf volgend jaar kunnen rekenen op een premie van ongeveer 3000 euro.
Een goeie zaak, vindt Bram Claeys van de Bond Beter Leefmilieu (BBL). ‘De vraag is natuurlijk hoeveel bejaarden nog bereid zijn om grote investeringen te doen in hun woning. Best mogelijk dat ze daar tegen opzien. En hoe moeten bejaarden te weten komen welke investering in hun geval de beste is?’
In Leuven zet de BBL al sinds 2005 mee zijn schouders onder de seniorenactie, waarbij teams van enkele personen bij bejaarden langsgaan om hen wegwijs te maken in de wereld van de energiebesparende maatregelen. Volgens Bram Claeys wordt dat zeer op prijs gesteld. ‘Senioren zijn blij met het feit dat ze de kans krijgen om vragen te stellen. Een bewijs dat fiscale tegemoetkomingen en premies alleen niet volstaan om hen over de streep te trekken.’
Het zijn overigens niet alleen bejaarden die moeilijk hun weg vinden in het kluwen van energiebesparende tegemoetkomingen. Vorig jaar bleek dat slechts 55 procent van de Vlamingen op de hoogte is van het bestaan ervan.
En slechts 10 procent had er gebruik van gemaakt. Het Vlaamse regeerakkoord bepleit nochtans een vermindering van het energiegebruik van de gezinnen met 7,5 procent tegen 2010 – in vergelijking met 1999. Het elektriciteitsverbruik in België is het afgelopen jaar echter met 3,4 procent gestégen.
‘De energiebesparende maatregelen blijven onderbenut’, zegt Bram Claeys. ‘Ik denk niet dat dat aan de gemakzucht van de Vlamingen ligt, want we zijn er over het algemeen als de kippen bij als fiscale aftrekposten ter sprake komen. Het is gewoon niet zo simpel om uit te vissen voor welke premies je in aanmerking komt, aangezien er moeilijk één lijn te trekken valt in het hele systeem. Er is ook nergens een centraal aanspreekpunt waar alle beschikbare informatie gebundeld wordt.’
Het feit dat ongeveer elk bestuursniveau een hele rist premies en aanverwanten heeft uitgevaardigd, maakt er de zoektocht niet eenvoudiger op. Bovendien delen ook de distributienetbeheerders premies uit, maar niet allemaal op dezelfde manier. ‘Dé uitdaging is dus om al die dingen beter op elkaar af te stemmen’, besluit Claeys.
INFO: www.premiezoeker.be, www.energiesparen.be, www.topten.be MONEYTALK OP TELEVISIE: ELKE DINSDAG EN DONDERDAG OP KANAAL Z. MET WELKE DELEN VAN UW HUIS KUNT U EEN PREMIE EN/OF EEN BELASTINGVOORDEEL VERDIENEN? U LEEST HET IN HET DECEMBER- NUMMER VAN moneytalk, DAT VANAF 29 NOVEMBER VERKRIJGBAAR IS. WWW.MONEYTALK.BE
Celine De Coster