Ook in de toekomst staat rijplezier centraal

DE CONCEPTCAR VISION NEXT 100

De vraag hoe de mobiliteit van de toekomst eruitziet, valt BMW niet koud in de nek. De klassieke verbrandingsmotor is morgen niet langer alleenheerser, “maar wij stelden al in 1972 op de Olympische Spelen van München een elektrisch voertuig voor”. Alles draait nu en straks rond connectiviteit en The Internet of Things, “en ook daar nemen wij al tientallen jaren het voortouw. De BMW 7 Reeks was de eerste wagen met een ingebouwd navigatiesysteem en is nu de meest geconnecteerde wagen in zijn segment”.

Bij momenten lijkt het alsof Corporate Communication Manager Christophe Weerts een sciencefictionachtige wereld oproept wanneer hij het heeft over de auto van de toekomst. “De volgende generaties auto’s zullen met elkaar ‘praten’. Neem dat maar vrij letterlijk: auto’s delen met elkaar informatie uit over weersomstandigheden verder op je route, over gevaarlijke verkeerssituaties, files … Ze zullen ook ‘praten’ met verkeerslichten en zo weten hoelang je nog voor het rode licht staat. Is er voldoende tijd? Dan projecteert de wagen je pas binnengelopen sms-berichten op je voorruit en kun je op dezelfde manier met Head-Up Display je sociale media updaten of skypen.”

“Eerder dit jaar stelden we naar aanleiding van 100 jaar BMW de conceptcar Vision Next 100 voor”, zegt Weerts. “Navigatie is daarin veel meer dan je van A naar B brengen: de auto houdt in realtime rekening met alle mogelijke factoren die een invloed hebben op je rijtijd: de drukte op de weg, slecht weer, ongevallen, treinstakingen … Als jij aangeeft dat je om 11 uur in Kraainem moet zijn, dan zal de auto je zeggen wanneer je precies moet vertrekken. Hij rijdt zichzelf voor en jij beslist of je het stuur in handen neemt of die taak overlaat aan de auto zelf.”

“Filerijden wordt zo minder stressvol”, vult Steven De Deyne (Brand Communication) aan. “Als de wagen zelf rijdt, kun jij je ontspannen of praten met je medepassagiers. De bestuurderszetel past zich automatisch aan en maakt het je zo comfortabel mogelijk. Wie wil, kan de werkdag op de weg in alle veiligheid beginnen in zijn mobiele kantoor.”

Hoever kijken we in de toekomst alvorens we met zo’n wagen de baan op gaan?

Weerts: “Maximaal 20 jaar. Je moet weten dat de technologie voor die innovaties al grotendeels bestaat. We zijn al vier jaar bezig met RTTI (Real Time Traffic Information) en de nieuwe 7 Reeks is de meest geconnecteerde auto in zijn segment. The Internet of Things wordt dag na dag meer realiteit.”

De Deyne: “Active cruise control (al beschikbaar op verschillende BMW-modellen, waaronder de 7 Reeks en de 6 Reeks) is zo’n nieuwe toepassing. Daarmee stemt de auto snelheid en afstand tot de voorligger automatisch af en blijft consequent in het midden van de rijstrook. Op voorwaarde dat de wegmarkeringen goed zichtbaar zijn, want daarop baseren de camera’s en de sensoren in de auto zich. Komt er onverwacht een andere auto te dicht in de buurt of doemt er een onverwachte hindernis op, dan reageert de wagen automatisch.”

Weerts: “Met dit systeem kun je rijden met twee vingers in plaats van met twee handen.”

BMW bestaat 100 jaar. Is de filosofie rond auto en mobiliteit van de beginjaren in tussentijd veranderd?

Weerts: “Ja en nee. Vanaf het prille begin staat rijplezier centraal. Dat is nog altijd zo. Wij willen dat onze klanten plezier beleven aan het stuur – ook al is er binnenkort geen stuur meer, zoals in de Vision Next 100. We beseffen heel goed dat het tegenwoordig moeilijk is om nog echt te kunnen rijden. Vooral in steden. Neem Brussel, dat is een ramp. Je gaat er beter te voet. Wat ons doet vragen: moet je nog met de auto in de stad rijden? Jazeker. Maar moet je met je eigen wagen naar het centrum van de stad gaan?”

Steeds meer steden sluiten de poorten voor het autoverkeer of voeren op zijn minst een drastisch ontmoedigingsbeleid.

Weerts: “Geen reden om bij de pakken te blijven zitten, maar een oplossing te zoeken voor de stedelijke mobiliteit. Sinds een jaar of vier is BMW bezig met car sharing: DriveNow – een joint venture met autoverhuurbedrijf Sixt. In Duitsland, Kopenhagen, Wenen, Stockholm en Londen draait DriveNow op volle toeren. Car sharing bestaat al lang, hoor ik je denken. Dat is zo. Iedereen kent bijvoorbeeld Cambio. Nadeel van deze systemen is dat je de wagen altijd moet terugbrengen naar de plek waar je die oppikte. Bij DriveNow kijk je op je app waar je een BMW of MINI in de buurt vindt en met je persoonlijke chip-sleutel stap je in en vertrek je. Na de rit moet de wagen niet naar dezelfde plek, wel naar dezelfde stad. Nog een voordeel op bestaande car sharing-initiatieven: met DriveNow rijd je altijd met een premiumwagen.”

Wanneer volgt Brussel?

Weerts: “Zodra de wetgeving dat toelaat.”

Zijn er dan wetten tégen car sharing?

Weerts: “Er zijn wetten voor alles. Nu bepaalt de wet dat je een wagen bij car sharing moet terugbrengen naar de plek waar die stond. Zodra de free flow, zoals we dat noemen, wettelijk is, gaan wij in de hoofdstad van start met DriveNow. Het is onze bedoeling zoveel mogelijk elektrische voertuigen te gebruiken. Natuurlijk zijn we daarvoor afhankelijk van het aantal laadpunten – en dat zijn er niet denderend veel in Brussel. Vergelijk dat met Kopenhagen waar er 400 elektrische BMW i3’s rondrijden in dit systeem. Kopenhagen is een zeer autoluwe stad, maar wij hebben een oplossing gevonden om daar toch auto’s te laten rondrijden.”

De Deyne: “Trouwens, wat de aandrijving betreft, is BMW al decennia bezig met alternatieve bronnen, omdat we weten dat fossiele brandstoffen een eindig verhaal zijn. Vandaag zetten we in op allerlei soorten aandrijving: elektrisch, hybride, waterstof … In 100 jaar tijd zijn we van een producent van verbrandingsmotoren geëvolueerd naar een leverancier van individuele premiummobiliteit.”

Het verkeersinfarct in de stad, bumperrijden tussen de steden, duurzame aandrijving, zelfrijdende auto’s … BMW laat zich niet onbetuigd in het zoeken naar oplossingen. Maar wat met de irritatie na bijna elke rit: parkeerplaats vinden?

De Deyne: “Dat is inderdaad nog zo’n mobiliteitsvraagstuk. BMW heeft daarom een start-up overgenomen, ParkNow. Het systeem weet perfect waar er parkeergelegenheid is in de buurt van je eindbestemming. Reguliere parkeerplaatsen, maar ook privégarages die opgenomen zijn in het systeem en waar je kunt parkeren als de eigenaar er niet is. In New York en San Francisco werkt het systeem naar ieders voldoening. Bedoeling is om dat systeem in de nabije toekomst ook in Europa te introduceren.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content