Han Renard

‘Als het deze week niet lukt om een interim-regering in het zadel te brengen, zijn nieuwe verkiezingen nog het enige alternatief’, zegt Open VLD-onderhandelaar Karel De Gucht.

De koning heeft ontslagnemend premier Guy Verhofstadt (Open VLD) belast met de vorming van een interim-regering. Die zou moeten bestaan uit Open VLD en het kartel CD&V/N-VA aan Vlaamse kant, en MR en PS aan Franstalige kant. Wil Verhofstadt slagen, dan moet hij eerst een grote Franstalige knoop ontwarren. Voor PS-voorzitter Di Rupo moet het CDH van Joëlle Milquet er namelijk bij, terwijl MR-voorzitter Didier Reynders daar juist niet van wil weten.

Zal het lukken met die interim-regering, meneer De Gucht?

KAREL DE GUCHT: Dat weet ik echt niet, maar áls er iets uit de bus komt, dan zal het deze week moeten zijn. Vrijdag is namelijk de uiterste deadline voor zo’n interim-regering, wil ze nog vóór het eind van het jaar het vertrouwen van het parlement krijgen. Tijd is dit keer een bondgenoot. Als je namelijk te lang over zoiets als een overgangsregering praat, dan begint iedereen opnieuw de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen, en is het kalf verdronken. Dit kan dus alleen maar slagen met een quick move. Maar als zou blijken dat zelfs een interim-regering niet lukt, dan zijn verkiezingen nog het enige alternatief.

De PS wil per se CDH erbij. De MR is daar vierkant tegen.

DE GUCHT: Er is volgens mij een ernstige kans om met vier partijen een overgangsregering te kunnen vormen, op voorwaarde dat je íéts vindt – vraag me niet wat, we bereiken hier een graad van surrealisme die mijn petje te boven gaat – waarmee je CDH kunt plezieren en gezichtsverlies voor de PS kunt beperken.

De belofte dat CDH later wel tot een definitieve regering mag toetreden?

DE GUCHT: Dat is allemaal niet zo eenvoudig, hoor, die interim-regering uitbreiden tot een definitieve regering. Dat betekent dat er een akkoord is over de staatshervorming, dat er een akkoord is over sociaaleconomische thema’s, en dat iedereen dus dingen heeft toegegeven die hij tevoren onder geen beding wou toegeven. Kortom, denk maar niet dat zo’n interim-regering één-twee-drie tot een echte regering kan worden omgevormd.

Stel dat het alvast lukt met die interim-regering, wat doet die regering dan?

DE GUCHT: We zitten dan in een totaal onuitgegeven scenario. Die regering zal gaan samenwerken met het parlement, neem ik aan. Het wordt schipperen, van het ene dossier naar het andere.

Open VLD blijft zich verzetten tegen een klassieke driepartijenregering aan Vlaamse kant, maar moet die formule misschien wel slikken aan Franstalige kant.

DE GUCHT: In die overgangsregering zal er ook aan Franstalige kant geen tripartite zijn, maar voor het overige vind ik dat je in een federaal land alleen maar voorwaarden kunt stellen in jouw helft van het politieke speelveld, niet in de helft gelegen aan de andere kant van de taalgrens.

Elio Di Rupo wil dat een interim-regering onmiddellijk maatregelen neemt om prijsstijgingen te stoppen.

DE GUCHT: Ook dat is niet evident. Het is niet omdat in Australië de melkprijs stijgt, dat wij hier in België de prijzen kunnen of moeten bevriezen.

Han Renard

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content