Ons lijfblad De Nieuwe Gazet bracht vorige week een kadertje op de voorpagina met het opwekkende bericht dat Leo Tindemans zich te jong voelt om zijn vijfenzeventigste verjaardag te vieren. ?Zijn jullie me misschien beu ?? vroeg de voormalige premier ad rem, toen een delegatie uit de Tweekerkenstraat kwam informeren met welk cadeau de partij de jubilaris zou kunnen plezieren. Tindemans hééft al een kalfsleren portefeuille en hij trapte niet in de val. Hij wil het liefst een nieuwe ambtstermijn in het Europees parlement.

Wat kan Louis Tobback toch bedoeld hebben toen hij vorig jaar het ?einde van een politieke generatie? aankondigde ? Veteranen als Tobback zelf, Herman De Croo en Charles-Ferdinand Nothomb beheersen als vanouds het politieke debat. Zij laten zich niet door al die jonge honden opzij zetten. De oproep tot partijvernieuwing komt van de 78-jarige Maurits Coppieters en Alfons Verplaetse is ongetwijfeld nog vief genoeg om straks zichzelf op te volgen als gouverneur van de Nationale Bank.

Moeten we daaruit besluiten dat de samenleving gemummificeerd raakt ? De angst voor een gerontocratie is veroorzaakt door de komische taferelen op het Rode Plein in Moskou, schrijft de Nederlandse publicist Willem Pijpers in zijn pas verschenen boek ?Nieuw Nederlands Peil De verloedering van luilekkerland? : ?We zagen hoe tachtigjarige leiders als opgezette fossielen, tjokvol gestouwd met dode vogeltjes, op het bordes werden gehesen om hun geautomatiseerde onderdanen toe te wuiven met een mechanisch handje dat deed vermoeden dat ze een sleuteltje in hun rug hadden waarmee ze voor de duur van een parade werden opgewonden.? Maar dat belet niet, volgens Pijpers, dat de beste leiders zich onder de oude knakkers bevinden : ?Niet elke bejaarde is een goede leider, maar een goede leider vind je zelden beneden de zestig jaar. (…) Politieke leiders zouden eigenlijk niet in de regering mogen voor het vijfenzestigste levensjaar. Ervaring en eelt op de ziel gegarandeerd. Een tikje aderverkalking strekt tot aanbeveling ; goed om hoofd- en bijzaken van elkaar te kunnen scheiden.?

Als ze bij de CVP Leo Tindemans toch een mooi boek cadeau zouden willen doen dit is een aanrader. De biografieën van Deng Xiaoping en Mao Zedong heeft hij al.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content