Ook bij de Franstaligen is er kritiek op de burgemeester van Brussel. Zij het niet altijd om precies dezelfde redenen als in Vlaanderen.
Yvan Mayeur (PS) heeft met zijn uitval naar ‘het Vlaanderen dat Brussel komt bezoedelen’, naar aanleiding van de incidenten met voetbalhooligans bij de Brusselse Beurs, veel Vlamingen beledigd. Maar ook nogal wat Franstaligen vragen zich af wat Mayeur bezielt om zo tekeer te gaan.
Volgens Franstalige communicatieprofessionals gebruikt de Brusselse burgemeester de verkeerde partituur. Zijn aversie van de N-VA doet het in normale tijden goed bij de Brusselse achterban. Maar na de aanslagen zijn grove veralgemeningen à la ‘hooligans = de N-VA = Vlaanderen’ ongepast. Een politicus moet dan net verzoenen en de gebruikelijke politieke communicatie door crisiscommunicatie vervangen. Maar Mayeur lijkt alleen de agressieve taal van de politieke krachtmeting te spreken.
Eigenlijk was dat zelfs politiek-strategisch nergens voor nodig. De N-VA had, tot afgrijzen van de Franstaligen, immers al geweigerd om zich samen met de andere Vlaamse partijen van de voetbalvandalen te distantiëren. Tel uit je winst, vanuit het standpunt van Mayeur bezien. En toch ontspoorde de burgemeester. Daarmee gaf Mayeur de Vlaamse criticasters, die het Brusselse bestuursmodel op de schop willen, alleen maar extra munitie, jammeren veel Franstalige Brusselse politici.
Mayeur ligt op ramkoers met zijn politiekorps en ook in zijn eigen partij geniet de burgemeester weinig steun. Daarvoor heeft Mayeur de afgelopen jaren te veel mensen tegen de schenen geschopt. De Brusselse PS-voorzitter Laurette Onkelinx blijft haar protegé steunen, maar sommigen vragen zich af hoe lang nog. Met partijvoorzitter Elio Di Rupo botert het al een hele tijd niet meer. Mayeur is een van de weinige PS’ers die openlijk de partijleiding durven te hekelen. Dat typeert de man. Hij neemt geen blad voor de mond en zoekt de confrontatie op. Maar binnen de PS beginnen kameraden nu ook te betwijfelen of Mayeur zijn taak wel aankan. ‘Heeft hij een burn-out, heeft hij rust nodig of staat hij te zwaar onder druk?’ klonk het anoniem in zakenkrant L’Echo.
Yvan Mayeur vindt dat de opschudding over zijn uitspraken de aandacht afleidt van de echt relevante kwesties. Daarmee zullen veel Brusselaars het eens zijn. In Brussel wordt met name steeds nadrukkelijker de vraag gesteld waarom de metro na de aanslag in Zaventem niet meteen en automatisch werd stilgelegd. Er zat ongeveer een uur tussen de bommen in Zaventem en de bom in Maalbeek. Waar was het draaiboek? Is er dan geen protocol voor zulke noodsituaties en waarom moeten verschillende diensten in dit land elkaar eerst bellen om die knoop door te hakken?
Pijnlijke vragen waarop ’s lands politici in de komende maanden een antwoord moeten geven, in plaats van kostbare energie te verspillen aan politiek gekrakeel.
Han Renard
Ook binnen de PS begint men te twijfelen of kameraad Mayeur zijn taak aankan.