Tandartsen gebruiken vandaag standaard een synthetische pasta om gaatjes te vullen en schade aan het tandglazuur te herstellen. Maar er wordt naarstig gezocht naar een natuurlijker alternatief. Probleem daarbij is dat het moeilijk is tandstamcellen te kweken in laboratoriumomstandigheden – stamcellen zijn oercellen die in principe tot eender welke lichaamscel kunnen uitgroeien.
Stamcelbioloog Hugo Vankelecom (KU Leuven) en zijn collega’s rapporteerden in Cellular and Molecular Sciences dat ze een doorbraak hebben gerealiseerd. Ze maakten een driedimensionaal model met menselijke stamcellen die ze puurden uit het vlies dat rond tanden zit die nog niet zijn uitgekomen. Daarmee kunnen ze de eigenschappen van de stamcellen in detail bestuderen. Het onderzoek is belangrijk, omdat tanden hun eigen schade niet kunnen herstellen.
Bioarcheoloog Barbara Veselka (VUB) en haar collega’s stelden vast dat ze uit gecremeerde tanden toch nog medische en andere informatie over hun dragers kunnen puren. Dat vergroot de mogelijkheden van archeologisch onderzoek, meldden ze in Scientific Reports. Ze konden in gecremeerde tanden uit archeologische vindplaatsen een defect in het tandbeen aantonen, dat een gevolg was van een tekort aan vitamine D.