Hannes Cattebeke
Hannes Cattebeke Freelance journalist voor onder meer Knack

OP BEZINNING RENNO ROELANDT

Sportarts Renno Roelandt krijgt geen straf en mag aanblijven als ondervoorzitter van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC). Roelandt was in opspraak gekomen na onthullingen van ex-spurter Erik Wijmeersch over het dopinggebruik in de Belgische atletiekwereld. De ethische commissie van het BOIC had geoordeeld dat Roelandt een onvoldoende kordate houding had aangenomen tegenover dopinggebruik. De buitengewone raad van het BOIC volgde dat advies niet. Een schorsing, een berisping of een andere straf kwam er niet. Roelandt wordt wel gevraagd om zich te bezinnen over zijn functie. Op de Olympische Spelen in Peking had Roelandt zich in het openbaar racistisch uitgelaten over de Nigeriaanse voetballers die het op dat moment opnamen tegen de jonge Rode Duivels.

BELG VAN WERELDFORMAAT GUY PEELLAERT

Graficus Guy Peellaert hoort thuis in het illustere rijtje Belgen die geen sant zijn in eigen land, maar des te meer succes kennen in de rest van de wereld. Peellaert, geboren in 1934 in Brussel, maakte in de jaren zestig naam met zijn psychedelische strips en excentrieke schilderijen. Later stortte hij zich op de rockwereld. Hij werd snel opgepikt door de groten der aarde. David Bowie en The Rolling Stones bestelden bij hem een platenhoes. Daarna maakte Peellaert ook de affiches voor filmklassiekers als Taxi Driver en Paris, Texas. Zijn boek Rock Dreams ging meer dan 1 miljoen keer over de toonbank. Peellaert wordt beschouwd als een exponent van de Europese popart en is met zijn manuele knip- en plakwerk een pionier van de huidige photoshopgeneratie. Focus Knack bracht eerder dit jaar een passende hulde door hem tien portretten te laten maken onder de titel Rock’N’Belgium. Op de afbeeldingen staan onder meer Jacques Brel en Arno. De laatste twee bestelde posters zullen er nooit komen: Guy Peellaert overleed vorige week in Parijs na een hartstilstand.

EDELDIAMANTAIR DILIP MEHTA

Het zijn turbulente tijden voor Dilip Mehta, een van de belangrijkste diamantairs van Antwerpen. De tot Belg genaturaliseerde Indiër ontving vorige week zijn titel van baron en vierde dat op gepaste wijze in India. Een deel van de ruim 1000 gasten die de vierdaagse bijwoonden, liet Mehta speciaal overvliegen uit Antwerpen. De gedelegeerd bestuurder van het diamantbedrijf Rosy Blue, waar wereldwijd meer dan 10.000 mensen werken, kreeg twee maanden geleden echter ook minder heuglijk nieuws. Pas vorige week raakte bekend dat het bedrijf met een jaaromzet van 1,7 miljard dollar in september bezoek kreeg van fraudespeurders. Rosy Blue wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij de Monstrey-zaak, een grootschalig fraudeonderzoek in de diamantwereld.

VAN NESTLé NAARCARREFOUR LARS OLOFSSON

De Zweed Lars Olofsson (57) komt begin volgend jaar aan het hoofd van de Franse retailgroep Carrefour. Hij volgt er de Spanjaard José Luis Duran op, die de negatieve spiraal van de supermarktketen niet kon ombuigen. Olofsson is vertrouwd met de Franse markt. Van 1997 tot 2001 leidde hij de Franse activiteiten van de Zwitserse voedingsgroep Nestlé. Daarna deed hij dat voor heel Europa, en de afgelopen jaren bepaalde hij als marketing- en verkoopbaas de strategie van de hele groep. Vorig jaar moest hij de vacante functie van gedelegeerd bestuurder laten aan de Belg Paul Bulcke. Bij Carrefour zal Olofsson in de eerste plaats de hypermarkten weer op het goede spoor moeten krijgen. Grote aandeelhouders zoals Blue Capital hopen dat hij de wensen en noden van de consument beter zal kunnen inschatten dan zijn voorganger.

Hannes Cattebeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content