LAURENS VERBEKE VERLAAT VMMA
Er is een einde gekomen aan de samenwerking tussen Laurens Verbeke en Jan Segers aan de top van de Vlaamse Mediamaatschappij (VMMA). Verbeke stapt op, drie jaar nadat de voormalige Woestijnvisser werd aangetrokken om creatief directeur te worden. Al snel stond hij op gelijke hoogte van programmadirecteur Segers. Onder hun leiding boekte VTM voor het eerst sinds lang een aantal succesprogramma’s, waaronder de telenovelle Sara en Mijn restaurant, waarvan Verbekes levenspartner Rani De Coninck de presentatrice is. Deze zomer liep op dezelfde commerciële zender De zwarte doos. Na een aarzelende start had Verbeke de leiding ervan op zich genomen. Dat het programma geen beterschap kende, zou de positie van Verbeke onmogelijk hebben gemaakt. Zelf zegt hij over zijn ontslag dat de samenwerking al een aantal maanden op apegapen lag.
BALTASAR GARZON ZELF BESCHULDIGD
Het Spaanse hooggerechtshof is een onderzoek gestart naar de wereldberoemde onderzoeksrechter Baltasar Garzon. Hij had vorig jaar documenten opgevraagd en massagraven laten openleggen uit de tijd van de Spaanse Burgeroorlog, eind jaren dertig. Hij wou daarmee bewijzen dat de toenmalige dictator Franco misdaden tegen de mensheid had begaan. Volgens het Openbaar Ministerie verstoort Garzon met zijn onderzoek de amnestieregeling over politieke misdaden van voor 1976.
ALAN TURING LAAT EERHERSTEL
De Britse premier Gordon Brown heeft in een verklaring voorzichtige excuses aangeboden voor het onrecht dat zijn land de wiskundige Alan Turing in de jaren vijftig heeft aangedaan. Turing legde in de eerste helft van de vorige eeuw niet alleen de basis voor de moderne programmeerbare computer, hij hielp tijdens de Tweede Wereldoorlog ook de Duitse Enigmacode kraken. In 1952 werd hij echter veroordeeld omdat hij homo was. Turing kon kiezen tussen een gevangenisstraf en chemische castratie. Omdat hij wilde blijven meewerken aan ambitieuze projecten, koos hij voor dat laatste. De inspuiting met vrouwelijke hormonen veranderde echter niets aan zijn geaardheid. Twee jaar later pleegde hij zelfmoord. Om Turing eerherstel te gunnen, werd in het Verenigd Koninkrijk een petitie gestart. Behalve excuses eisen de initiatiefnemers ook dat hij postuum geridderd wordt.
VINCENT DOUMIER GEARRESTEERD
Vincent Doumier, gedelegeerd bestuurder van de beursgenoteerde holding Bois Sauvage, is gearresteerd. Hij wordt beschuldigd van valsheid in geschrifte en misbruik van voorkennis. Bois Sauvage beschikte begin oktober vorig over 5,1 miljoen Fortisaandelen. Vlak voor het weekend waarin de regering-Leterme de beruchte Fortisdeal sloot met BNP-Paribas werden 3,6 miljoen van die aandelen verkocht voor 5,4 euro per stuk. Na het weekend waren de Fortisaandelen gezakt tot 1,5 euro. Aan de verkoop zou geen grondige analyse voorafgegaan zijn, wat het vermoeden versterkt dat Bois Sauvage gehandeld heeft met voorkennis. Volgens enkele kranten zou Doumier al toegegeven hebben dat hij werd getipt door de Fortistop. Bois Sauvage riskeert een boete die kan oplopen tot drie keer het verworven voordeel. Doumier riskeert één jaar cel.
Hannes Cattebeke