– Ex-directeur Vlaams-Nederlands cultuurhuis deBuren

U pleitte er onlangs voor om van Oostende de eerste feministische stad te maken. Waarom?

DORIAN VAN DER BREMPT: Een stad is vandaag iets complex, en daarom heeft ze vrouwen nodig. De publieke ruimte wordt vooral door mannen bepaald, vrouwen leggen andere accenten.

Meer vrouwen in de politiek, dus?

VAN DER BREMPT: Dat spreekt toch vanzelf? De beste diplomaten en ambassadeurs die ik ken, zijn vrouwen. Onderhandelen met vrouwen is fijner. Vrouwen vechten niet, ze overtuigen. Ze kunnen beter luisteren, zijn pragmatischer, hebben meer geduld. Hun empathisch vermogen is groot – al zul je me niet horen zeggen dat er geen empathische mannen zijn. Misschien is de mooiste kant van een man wel zijn vrouwelijke kant.

Ziet u de voordelen van een gelijke verdeling op de werkvloer?

VAN DER BREMPT: Bij deBuren (de Vlaams-Nederlandse cultuurorganisatie waar Van der Brempt tot september 2015 directeur was, nvdr.) was de personeelsbezetting altijd fiftyfifty. Daar waren geen speciale quota voor, het was gewoon zo. Er heerste een zekere harmonie, de gelijkwaardigheid werd een stuk vanzelfsprekender. Hoe goed zou het niet zijn om een politiekorps te hebben dat voor de helft uit vrouwen bestaat?

Bent u voorstander van quota in topfuncties?

VAN DER BREMPT: Niet per definitie, en niet voor elke sector. Wie zegt dat vrouwen altijd de beste feministen zijn, dat mannen niet even goede feministen kunnen zijn?

Het is een kwestie van tijd. In de VS staat men op het punt om de eerste vrouwelijke president te kiezen. Als Hillary Clinton president wordt, zal men dat snel gewoon vinden. Het is zoals met het rookverbod op café. Toen men dat invoerde, dacht men ook dat alle cafés failliet zouden gaan. Nu kunnen we het ons niet meer anders voorstellen. De samenleving en de mensen kunnen drastisch veranderen, alleen door het te willen.

Waarom is het voor mannen zo moeilijk om gendergelijkheid te aanvaarden?

VAN DER BREMPT: Mannen zijn bang om terrein te verliezen. Ze hadden lang voorsprong, maar die voorsprong is aan het verdwijnen omdat vrouwen beter en beter worden.

Veel mannen zijn kennelijk bang dat de bescherming tegen ongewenste intimiteit veel gewenste intimiteit in de weg zal staan.

VAN DER BREMPT: We moeten werken aan nieuwe rituelen tussen mannen en vrouwen. Het leven verruwt. De seksualiteit verruwt. Internetporno lijkt op een sport die pijn doet. Jongeren denken dat dit van hen wordt verwacht. Toen ik jong was, zat er een paar jaar tussen het frutselen aan borsten en alles wat daarop kan volgen. Nu hoor ik verhalen van vijftienjarige jongens die gepijpt worden door meisjes van veertien. Ik vrees dat mensen vlug uitgekeken zullen zijn op erotiek. We moeten onze zonen en onze dochters opvoeden, en hen leren om op een respectvolle manier om te gaan met elkaar. Dat liefkozen ook naar elkaar kijken en luisteren is.

‘De mooiste kant van een man is zijn vrouwelijke kant.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content