Uitgezaaide borstkankers reageren anders dan primaire.

De diagnose van uitgezaaide borstkanker is geen goed nieuws. Er bestaat geen remedie tegen. De behandeling is dezelfde als die van primaire borstkanker, maar volgens kankerexperte Sarah-Maria Fendt (VIB/KU Leuven) is dat geen goede strategie. Haar team meldt in het vakblad Molecular Cell dat naar de longen uitgezaaide tumoren anders reageren op bepaalde stoffen dan het oorspronkelijke gezwel in de borst. Met name de voedingsstof pyruvaat zou een verschil maken. De stof, die aanwezig is in de longen, triggert een specifiek proces in de uitgezaaide kankers, maar niet in de primaire. De groei van primaire en secundaire kankergezwellen wordt dus op verschillende manieren gestimuleerd. Een interessante consequentie van de ontdekking is dat ze uitzicht biedt op een behandeling. Want er is een geneesmiddel (sirolimus) dat de groeisignalen die de pyruvaatcyclus activeert, lamlegt. Verhinderen dat kankercellen pyruvaat opnemen, zou ook een stap in de richting van een efficiënte behandeling kunnen zijn.

In de lymfekanalen krijgen huidkankercellen een kleedje van vetstoffen.

Eerder had Fendt in Nature commentaar geleverd bij een ontdekking rond huidkankercellen, die een manier gevonden hebben om aan natuurlijke vernietiging te ontsnappen. Tijdens een doortocht door de lymfekanalen kunnen ze zich aankleden met vetstoffen, waardoor ze makkelijker overleven. De ontdekking biedt een verklaring voor de ‘moeite’ die kankercellen doen om bij hun verspreiding door het lichaam vanuit de bloedbaan een omweg te maken via de lymfekanalen. Veel kankercellen overleven hun passage in het bloed niet, maar als ze door de lymfe passeren krijgen ze extra weerstand.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content