Leaseformule met extra ademruimte

“Wij zijn een autoleasebedrijf. Onze corebusiness is de auto. Maar hoe verder we in de toekomst kijken, hoe meer dat een ‘auto plus’-formule wordt, met meer flexibiliteit en keuzemogelijkheden voor onze klanten. Om op je bestemming te komen zijn er soms slimmere alternatieven dan enkel de auto, en ook die bieden wij aan”, zegt Isabelle Van Bellegem, Product Manager van LeasePlan.

Het spreekt vanzelf dat LeasePlan in eerste instantie kijkt naar het woon-werkverkeer om hun kompas naar de toekomst af te stellen. “Wij zien een combinatie van een auto met andere vervoersmiddelen. De auto kunnen wij niet wegdenken uit die nieuwe formule. Sterker nog: de wagen blijft een heel belangrijk onderdeel van mobiliteit”, zegt Van Bellegem. “Dat heeft met heel veel factoren te maken. Om te beginnen met de fiscaliteit. Hier in België is de bedrijfswagen een ontzettend belangrijke component in de samenstelling van het loonpakket. De bedrijfswagen blijft de komende jaren fiscaal aantrekkelijk. Een tweede reden waarom je de auto in België niet zomaar aan de kant kunt schuiven als je de mobiliteit van de toekomst in kaart wil brengen, is hoe de infrastructuur van ons land de afgelopen jaren is uitgetekend. Veel industrieterreinen liggen in de rand van grote steden en zijn op geen enkele andere manier te bereiken dan met de auto.”

Een hopeloze situatie, dus?

Van Bellegem: “Die realiteit is ons vertrekpunt om onze missie en strategie te herdenken. Wat we verwachten is dat mensen voor een deel van hun pendelroute alternatieven zullen zoeken. Mobiliteit morgen vereist meer flexibiliteit. Dat werkgevers inspelen op de vraag naar flexibiliteit is geen toekomstmuziek meer, dat gebeurt nu volop op het vlak van verloning en werktijden. De stap naar een gelijkaardige vraag rond mobiliteit is snel gezet. De vraag die de werknemer moet stellen is: “Welke flexibiliteit naar verloning en mobiliteit krijg ik van u als werkgever?” In heel wat sectoren is dat al realiteit, en daar kunnen wij met een nieuwe leaseformule handig op inspelen.”

Leg eens uit.

“Het idee van de ‘auto plus’-formule die we hebben uitgedacht, heeft vorm gekregen in een mobiliteitskaart. De toekomst van mobiliteit is ‘auto plus’, wij hebben daar met die kaart een antwoord voor klaarliggen. Sinds een jaar bieden wij de mobiliteitskaart aan naast de wagen. Het idee dat erachter schuilt, maakt voor de gebruikers een groot verschil: elke dag kunnen ze kiezen hoe ze naar het werk zullen pendelen. De mobiliteitskaart is een prepaidbetaalkaart die je toegang geeft tot de trein, de bus, de tram, de metro, maar ook tot fietsdelen (Villo!, Velo, Blue-bike) … Het is onze bedoeling er alle mogelijke vervoersmiddelen voor je hele traject thuis-werk in op te nemen. Concreet: ik woon in Wetteren en werk in Zaventem. Ik vertrek thuis met de wagen en parkeer die bij het station van Wetteren, waar ik betaal met de mobiliteitskaart van LeasePlan. Daar neem ik de trein naar Brussel – een tamelijk goede verbinding. Opnieuw betaal ik met mijn mobiliteitskaart. Voor het laatste stukje pendelen, betaal ik mijn busticket met mijn mobiliteitskaart. Doe ik dat elke dag? Nee, een paar keer per maand als mijn agenda het toelaat. De dagen die ik zo kan pendelen, besparen mij niet zozeer tijd, dan wel stress in de file. Ik kan een boek lezen, een meeting voorbereiden … Het bezorgt mij wat extra ademruimte en ik kom minder gestresseerd op het werk aan.

Je moet de mensen de flexibiliteit aanbieden zodat ze de keuze kunnen maken die ze op dat moment willen maken. Zit de E40 potdicht? Geen probleem, dan ga ik vandaag met de trein. Regent het en wil ik niet overstappen van trein naar bus? Geen probleem, dan ga ik vandaag met de wagen.”

Welk prijskaartje hangt daaraan vast?

“De werkgever kost het niets meer, de keuze ligt bij de werknemer. Stel: je hebt recht op een bedrijfswagen ter waarde van 600 euro per maand. Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een wagen van 500 euro mét een mobiliteitskaart, waar elke maand 100 euro op gestort wordt. Stel: je hebt normaal gezien géén recht op een bedrijfswagen, dan kun je toch gebruikmaken van de mobiliteitskaart als variabel deel van de totale verloning.”

Veel mensen denken bij het kiezen van hun bedrijfswagen vooral aan hun jaarlijkse vakantie en wat ze dan allemaal moeten meeslepen. Waardoor ze 90 procent van de tijd met een overgedimensioneerde auto rondrijden.

“Ook daar kunnen we met de mobiliteitskaart een oplossing bieden in onze toekomstvisie: het bijeengespaarde budget op je kaart kun je perfect benutten om gedurende die twee of drie weken grote vakantie een monovolume te huren. Dat is de toekomst. Daar ben ik van overtuigd.”

“Mobiliteitsoplossingen introduceren in het bedrijf vergt wel wat change management, van top naar bottom. Werkgevers beseffen dat zij niet langer het loonpakket dicteren, maar dat de werknemers zelf willen kiezen en hun ideale pakket willen samenstellen. Uiteraard is die keuze afhankelijk van de situatie waarin de werknemer zich bevindt: moeten de kinderen ’s ochtends naar school gebracht worden, woont en werkt hij of zij in de stad, is er budget voorhanden, is hij of zij bezig met zijn of haar ecologische voetafdruk …

LeasePlan heeft een driestappenplan uitgewerkt om net bij die vragen en afwegingen te helpen. Is er potentieel aanwezig? Op basis van een quick scan van de ligging van het bedrijf en de woonplaats van de werknemersgroep wordt blootgelegd welke alternatieven er zijn. Hoe creëer ik budget? Samen met het bedrijf stellen we de businesscase op en formuleren we de spelregels voor de gebruikers. Hoe implementeer ik dit in mijn organisatie? Start met een pilootgroep en leer. LeasePlan ondersteunt hierbij haar klant van A tot Z.

LeasePlan maakt de sprong van salariswagen naar mobiliteitsoplossing.

“Dat klopt. Als je als leasemaatschappij enkel en alleen naar de wagen blijft kijken, zul je over enkele jaren gegarandeerd de boeken moeten dichtdoen. Wij moeten in onze business breder kijken. Onze missie was: wij leveren leasing en vlootbeheer. Onze missie is: vlootbeheer en driver mobility makkelijker maken. Een leverancier zijn van mobiliteit, voor bedrijven en gebruikers. Dat kan een auto zijn, maar evengoed een mobiliteitskaart.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content