Meer megapixels voor minder geld: het is een jaarlijks terugkerend fenomeen in de digitale fotografie.

Het gaat verbazend goed vooruit. De resolutie van de gemiddelde digitale camera is de voorbije drie jaar zowat verdubbeld, tot 8 megapixels. Vijf jaar geleden ging de prijs van de digitale camera onder de symbolische grens van 250 euro, vandaag vind je al een degelijk toestelletje voor 100 euro. De Nikon Coolpix L10 (98 euro) en andere instapmodellen hebben behoorlijk geavanceerde functies zoals een aanpasbare witbalans, een panoramamodus en een autofocus op basis van gezichtsherkenning. De Kodak EasyShare C653 (100 euro) haalt een ISO-waarde van 1250, waarvan tot voor kort werd gedacht dat die technisch niet haalbaar was – en onbetaalbaar voor de consument. De ISO-waarde heeft betrekking op de lichtgevoeligheid van de lens. Hoe hoger die waarde, hoe minder licht er via de lens moet binnenkomen om een goede foto te maken. Dat is vooral belangrijk als je foto’s wilt nemen in een vrij donkere omgeving.

Naast Nikon en Kodak doen ook HP en Fuji goede zaken op de budgetmarkt. De marktleider is Canon, dat zich onsterfelijk heeft gemaakt met de Ixus en de PowerShot. De Canon Powershot A460 (121 euro), goed voor 5 megapixels en uitgerust met een krachtige 4x-zoom en een optische zoeker, eindigt in vergelijkende tests steevast bovenaan.

PROMOTIE VOOR FOTOGRAFIE

‘Onze grootste hits zijn onze instapmodellen’, bevestigt Filip Vandenbempt, pr- en communicatiemanager van Canon. ‘Maar ook onze mid-end- en high-end-toestellen verkopen goed. De nieuwe Canon EOS 40D, een camera waarvan de body alleen al 1500 euro kost, is een enorm succes. Zowel de goedkope compactcamera’s als de hoogwaardige reflextoestellen zitten in de lift. We zien een doorstroming: de consument begint met een eenvoudige camera, ontdekt daar de voordelen van, raakt geboeid door fotografie en gaat uiteindelijk op zoek naar het betere materiaal.’ Daarom maken de gevestigde cameraconstructeurs zich geen zorgen over de opkomst van gsm-camera’s. Filip Vandenbempt: ‘We vinden camera’s in telefoons fantastisch, want ze zijn een goede promotie voor de fotografie. Miljoenen jongeren maken hun eerste kiekjes met hun gsm, maar dan komt het moment waarop ze met een echt fototoestel aan de slag willen gaan.’

Het einde van DE MEGAPIXELRACE

Dé trend van 2007? Het einde van de megapixelrace. De stap van 2 naar 5 megapixels was gigantisch, de stap van 12 naar 16 megapixels is dat allerminst. Voor foto’s op het klassieke formaat van 10 op 15 centimeter volstaat een resolutie van 3 megapixels. Een degelijke afdruk op A4-formaat vereist 5 megapixels en foto’s op A3-formaat zien er pas goed uit met 7 megapixels. Alleen professionele fotografen die hun beelden op posterformaat willen afdrukken, hebben een grotere resolutie nodig. Voor de gelegenheidsfotograaf worden de lasten vanaf een zekere grens groter dan de lusten. Foto’s uit een 12-megapixelcamera resulteren in enorm zware bestanden, die enkel kunnen worden verwerkt met een sterke processor. Het kost veel tijd om ze in de computer te laden en te verzenden. High end-toestellen hebben zoveel functies, instellingen, opties en menu’s dat alleen een specialist ermee overweg kan. Ze heten niet voor niets ‘semi-professionele’ toestellen.

CAMERA MET GPS-ONTVANGER

Tweede poging: dé trend van 2007? Filip Vandenbrempt ziet enkele onopvallende, maar daarom niet onbelangrijke ontwikkelingen. ‘Reflexcamera’s hebben er last van als er stof op de sensor komt. Daarvoor hebben we nu een oplossing gevonden, zowel in de software als in de hardware. Ook de image stabilizing-functie heeft een meerwaarde: als je met een grotere optische zoom werkt, heb je echt wel behoefte aan beeldstabilisatie.’

Aan coole nieuwe gadgets is er overigens geen gebrek. Maar wat heeft de consument daaraan? De Nikon Coolpix S51c (290 euro) heeft WiFi aan boord, waarmee je foto’s meteen kunt doorsturen naar je e-mailadres. Leuk om mee uit te pakken. De steady photo-modus van de HP Photosmart M537 (119 euro) voorkomt trillende en dus onzuivere beelden. De smile detection-optie van Canon maakt enkel foto’s als je lacht in de camera. Knap, maar ook nuttig? Slechts twee op de twintig nieuwe technologieën breken echt door. Het is dus uitkijken naar de volgende killer application. Misschien wordt het wel de camera met gps-ontvanger. Momenteel is dat een dure optie op professionele Canontoestellen, maar straks wordt die mogelijk standaard. Via gps kun je precies vastleggen waar en wanneer je een foto hebt gemaakt. Je vakantieherinneringen krijgen zo een heel nieuwe dimensie.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content