JA
‘Op een bepaald moment werd Temse overspoeld door een criminaliteitsgolf: pesterijen, intimidaties… het hield niet op. In één maand hebben we eens vier gewapende overvallen gehad. In 2002 hebben we dan beslist om op een aantal cruciale plaatsen camera’s te plaatsen. Iedereen – van het Vlaams Blok tot Agalev – stond achter die beslissing. En van de Temsenaars kregen we bijna een staande ovatie. Er kwam geen enkele negatieve reactie.
Hoe het werkt? Wel, de beelden komen samen op een mozaïekscherm in het politiekantoor. Daar zit meestal iemand te kijken, maar natuurlijk niet voortdurend. Dat hoeft ook niet. De camera’s hebben een geheugen van vier dagen. Als er dus een aanranding gebeurt op straat en niemand heeft het gezien, kunnen we die beelden nog altijd terugdraaien.
Het resultaat? Zoveel jaren later is de criminaliteit bijna verdampt. Ik zeg niet dat er niets meer gebeurt, maar het is heel fel verminderd. Ik raad dus ook andere gemeenten aan om ons voorbeeld te volgen. Natuurlijk: als het niet nodig is, moet je ze ook niet plaatsen. Dat zou redelijk idioot zijn.
Geen privacy meer? Ach, komaan. Het gaat hier om openbaar terrein, hè, niet om privé-terrein. Mensen die dat argument gebruiken, staan gewoon niet met hun twee voeten in de realiteit. Dat argument is echt een molshoopje tegenover de bergen voordelen die zulke camera’s bieden.
Of camera’s ook een terroristische aanval zoals die in Madrid kunnen voorkomen? Nee, het zou redelijk naïef zijn om dat te denken. Terreur kan op elke plaats, op elk moment gebeuren. Dat heb je gewoon nooit in de hand. Als je morgen hier een camera zet, dan doen ze het wel op een plaats waar geen camera staat.’
NEE
‘Ik ben een vrije mens in een vrije samenleving en dat wil ik liefst zo houden. En dus ben ik tegen al dat begluren. Overal word je tegenwoordig geconfronteerd met camera’s: flitscamera’s, camera’s op straat… het is een invasie. Pure Big Brother. Pas op, dat wil niet zeggen dat ik niet bekommerd zou zijn om de veiligheid. Integendeel zelfs. Maar er zijn andere middelen. Wij hebben het duurste politieapparaat in de wereld. We hebben het meeste aantal politie-agenten per capita in de wereld. Die gaan we toch niet inzetten om 24 uur per dag achter een scherm te zitten gluren? Nee, die mannen moeten op straat komen. Meer blauw op straat! Die uitdrukking is gemeengoed geworden, maar ik zeg dat al lang. Bovendien weet je ook niet wie er achter dat scherm zit en waarvoor die beelden gebruikt worden.
De veiligheid garanderen, is trouwens niet alleen een taak van de politie. Ik vind dat iedereen in de samenleving de verantwoordelijkheid draagt om vandalisme te voorkomen. Mensen moeten zichzelf en anderen aanzetten tot het respecteren van de regels. Dat is een opvoedkundige taak. Met camera’s ga je mensen daar nooit toe kunnen bewegen. Integendeel. Je maakt ze nog afstandelijker in plaats van ze juist dichter bij elkaar te brengen. Voor een deel zijn die camera’s natuurlijk ook het gevolg van de laksheid van het beleid. Dat is de houding vandaag: “We zien het niet meer zitten, dus plaatsen we maar een camera.”
Alleen in heel uitzonderlijke gevallen vind ik dat het moet kunnen. Bijvoorbeeld tijdens de eindejaarsperiode om gauwdieven te vatten. Maar dan moet het tijdelijk zijn en heel beperkt. Laten we er alsjeblieft geen vast systeem van maken.’
Stijn Tormans
‘De criminaliteit is fel verminderd.’
‘Dit is een aanval op mijn privacy.’