Laten volksserviërs hun kinderen omdopen tot katolieken en nemen ze Kroatische namen aan ? Zagreb biedt weinig bevestiging van die geruchten.

Serviërs hebben het vaak over de afgrijselijke metoden van de erfvijand, die al eeuwenlang probeert de ortodoxie de kop in te drukken. Geïnspireerd door Rome, zouden de katolieke Kroaten uitblinken in de vervolging van ortodoxe volksserviërs. In 1993, na het bezoek van paus Joannes Paulus II aan Kroatië, circuleerde bijvoorbeeld het gerucht dat Servisch-ortodoxe kinderen zouden gedwongen worden hun geloof af te zweren om op hun school te mogen blijven. Volwassenen zouden hun naam laten veranderen om hun werk niet te verliezen. De minister van Buitenlandse Zaken van Servië, Vladislav Jovanovic, schreef er zelfs een brief over aan sekretaris-generaal Boutros Boutros-Ghali van de Verenigde Naties. Daarin verhaalde hij hoe Kroatië weer het fascistisch regime invoerde van Ante Pavelic, de Kroatische poglavnik ( Führer) uit de Tweede Wereldoorlog. Volgens Jovanovic zouden 10.000 ortodoxe kinderen gedwongen zijn geweest zich te laten omdopen tot het katolicisme. Op de synode van de Servisch-ortodoxe kerk beschuldigden bisschoppen hun Kroatische ambtgenoten van onverdraagzaamheid en bekeringsijver. Verscheidene scholen in Kroatië eisen namelijk een doopbewijs bij de inschrijvingen van een nieuwe leerling.

Inmiddels wijst de katolieke kerk in Kroatië alle beschuldigingen van de hand. Voorzitter Marko Culcj van de Kroatische bisschoppensynode geeft toe dat er individuele gevallen van herdoping bestaan. Maar hij noemt herdoping onnodig en opportunistisch. ?Want de katolieke kerk erkent het ortodoxe doopsel. Een priester die een kind dus voor de tweede keer doopt, maakt zich schuldig aan anabaptisme.” Monseigneur Culcj verwijst ook naar de apostolische brief waarin aartsbisschop Franjo Kuharic oproept tot een vreedzaam samenleven van alle geloofsgroepen in voormalig Joegoslavië.

Niet alle popes zijn op de kar van hun Servische oversten gesprongen. Zo Jovan Nikolic. Hij vindt sommige berichten die in Servië worden verspreid vaak berusten op misverstanden, halve waarheden of hele leugens. ?Veel omdopingen van kinderen gebeurden voor de oorlog. En of ze nu volgens de westerse of oosterse rite worden gekerstend, dat is een intieme, persoonlijke keuze van de ouders.”

Nikolic noemt het jammer dat zoveel popes uit Kroatië gevlucht zijn, zodat er niet genoeg meer over zijn om de ortodoxe religie te onderwijzen. ?Goed onderwijs is wat we nodig hebben om misverstanden uit de weg te ruimen. We kunnen geruchten missen die de spanningen in de Balkan op de spits drijven.”

J.V.

Aartsbisschop Franjo Kuharic van Zagreb met de Kroatische dambordvlag op de borst : de katolieke religie en kultuur maakt iemand tot Kroaat.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content